Orbán Viktor: Mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb

Vágólapra másolva!
Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket – mondta Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián.
Vágólapra másolva!

Hatalmas nemzetközi botrányt okozott, hogy kedden egy végzés alapján blokád alá vonta a belga rendőrség a NatCon konferencia helyszínét. Többórás tárgyalás után a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést, ami így szerdán folytatódhatott.

Yoram Hazony az Orbán Viktorral való beszélgetés elején megjegyezte, hogy korábban már Rómában fogadták a magyar miniszterelnököt. 

Hazony elmondta: korábban hiányzott a politikai vezetés a nemzeti konzervatív mozgalomban. Szerinte Magyarország az, amely vezető szerepet vállalt e téren.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette: megfelelő méretű országra van szükség, ahhoz, hogy politikailag ténylegesen vezetni tudja valaki a mozgalmat. Szerinte erre Olaszország vagy Franciaország alkalmas.

 

„Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket

 – mondta. 

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor: A szabadság veszélyben van Brüsszelben
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb. 

Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés, le kell cserélni. Ez nemcsak politikai kijelentés, hanem tény.

– mondta Orbán az EP-választások céljáról.  A zöldátalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, a migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat a miniszterelnök – írta a Mandiner.

Orbán visszautasította, hogy populista lenne, mert ő ígéreteket tett és meg is tartotta őket. „Ez nem populizmus, ez politika.”

A kommunizmus végéről elmondta: „Életem egyik legjobb időszaka volt.” A nyolcvanas évek végén hasonló nyomást helyeztek rájuk, mint ami a konferencián történt.

Ma a fő kérdés, a szabadság. 

Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!” – jelentette ki. 

A migrációról

„A civilizációnk keresztény gyökerekkel rendelkezik. Akik ide szeretnének jönni, azok iszlám civilizációból érkeznek.”

Mint nagyapa, érdekel a kérdés, milyen ország lesz Magyarország 2100-ban.

Orbán szerint a migráció tétje, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” Hozzátette: az iszlám is egy értékes civilizáció. „A két civilizáció keverése nem hoz jó dolgokat.”

Hozzátette: a nemzeteknek joga van dönteni a migrációról. A migráció arról szól, hogy egy közösségnek joga van eldönteni, hogy kivel akar együtt élni - mondta. 

Kereszténység kérdése

Orbán Viktor elmondta: a magyarok gondban vonnak, csökken a vallásosság Magyarországon. Az egyház nem erős. 

Kereszténynek lenni nehéz

– sokkal nagyobb a kísértés, hogy ne kövessük Jézus tanításait – tette hozzá. 

Az állam a kulturális örökség fenntartásáért sokat tehet.  „Nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy vallást kövessenek” – mondta. „Próbáljuk támogatni a családokat, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy a család jó dolog” – jelentette ki, hozzátéve: lassan nő a gyermekvállalási kedv.

A háborúról

Yoram Hazony megkérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mit mond arra, hogy azt állítják róla, hogy ő „Putyin legközelebbi szövetségese.” Orbán szerint a szövetség nagyon erős kifejezés.  „Egyszerű geopolitikai stratégiánk van, nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait” – mondta hozzátéve, hogy Putyin megszállása ellene van a nemzetközi jogoknak. 

„Ukrajna ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy mindig jó gazdasági kapcsolat volt Oroszországgal: amit nem akar feladni. 

Ez nem a magyarok háborúja

– jelentette ki Orbán Viktor. A Nyugat ezt a saját háborújának tekinti, de meghalni nem akarnak – tette hozzá.  S hogy mi a háború oka? Egyszerű: a NATO-tagság kérdése. Az oroszok ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy pufferzóna Oroszország és a NATO között.  „Ennek a háborúnak nincs megoldása a csatatéren” – tette hozzá.

Orbán Viktor: Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét - mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. A miniszterelnök a NatCon második napján azt nyilatkozta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a "szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással". "Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervativizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.