Hídpénzbotrány: hova tüntettek Karácsonyék másfél milliárd forintot?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban minden nap új részletek derülnek ki a baloldali városvezetés korrupciós botrányával, a hídpénzbotránnyal kapcsolatban. A Kehi jelentés után megbizonyosodhattunk arról, hogy Karácsony Gergely hazudott, hiszen a teljes védekezése összeomlott a Kehi által ismertetett tények következtében. Az ügyben újabb feljelentés is megtörtént, ezúttal Budai Gyula vesztegetés miatt tett feljelentést a hídpénzbotránnyal kapcsolatba. Azt is ismertette, hogy a gyanús százmilliók egy budai bevásárlóközpontban, a Mammutban cserélhettek gazdát. Egy kérdés azonban még mindig tisztázatlan, méghozzá az, hogy hova került az a 1,5 milliárd forint, amit kiloptak a Lánchíd felújításával kapcsolatos projektből. Mutatjuk a hídpénzbotrány legfrissebb fejleményeit!
Vágólapra másolva!

A hídpénzbotrány kirobbanásának előzménye, hogy tavaly novemberben őrizetbe vette a NAV az Amnesty International nevű Soros-szervezet vezérigazgatójának testvérét, Víg Mórt. A hatóságok 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást, köztük az említett, praxisától eltiltott ügyvédnél is. 

Az ellenőrzés során dokumentumok mellett hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt is lefoglaltak elektronikus adattározók mellett. 

Ennek a kutatás eredményeként egyebek mellett házkutatást tartottak a Lánchíd-botrányba fulladt felújítását végző, a baloldalhoz közelálló A-Híd Zrt.-nél, valamint egy Hegedűs Dániel nevű ügyvédnél, aki csak az elmúlt hetekben lett a hídpénzbotrány egyik kulcsfigurája. 

Mindez akkor kezdődött, amikor 2019 szeptemberében, még Tarlós István vezetése alatt az A-Híd Zrt. megnyerte a tendert a Lánchíd felújítására, azonban Karácsony Gergely, érkezését követően új közbeszerzést íratott ki, amit ismét ugyanez a cég nyert. Ezúttal viszont ötmilliárd forintot drágult az ajánlat, ráadásul úgy, hogy már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, míg Tarlós alatt számos más munkálatot is elvégeztek volna a környéken. 

Karácsony tehát visszalépett egy nagyon előnyös szerződéstől, majd kiírta ugyanazt a közbeszerzést és egy korábbihoz mérten sokkal drágább és rosszabb ajánlatot fogadott el ugyanattól a cégtől. Teljesen érthetetlen volt, hogy mindezt miért tette Budapest baloldali főpolgármestere, ő maga sem tudta megmagyarázni. 2021 januárjában annyit mondott, hogy "erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani". 

Azonban az sejthető volt, hogy valami turpisság van az ügyben.

Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, főpolgármester
Egyre súlyosabb a botrány Karácsony Gergely körül
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az is erre engedett következtetni, hogy Tüttő Kata, Karácsony Gergely helyettese éppen akkor vett részt az A-Híd karácsonyi buliján, amikor a cég éppen megnyerte a korábbihoz mérten sokkal drágább tendert. 

Minden bizonnyal a cégnek meg kellett valahogyan hálálnia, hogy nemcsak ötmilliárddal kaptak többet kevesebb munkáért (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd forint), hanem emellett még hatvanszorosára emelték a Tarlós által tervezett projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért pedig megfelezték. 

Az A-Híd Zrt. szerepe a botrányban azt követően vált még gyanúsabbá, hogy a cégtől két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a számlagyárüggyel gyanúsított céghez. A beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintnyit jellemzően még a beérkezés napján továbbutalhattak a december elején őrizetbe vett Vig Mór ügyvédhez köthető magán-illetve ügyvédi letéti számlákra. Röviddel ezt követően az összeget készpénzben vették fel

Azonban mivel Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélet miatt eltiltották a praxisa gyakorlásától, egy másik ügyvédet, Hegedűs Dánielt vonták be a bizniszbe. A Hegedűs-szál kiderülését követően az is egyértelművé vált, hogy a sajtóban megjelentnél több pénz tűnhetett el, hiszen Hegedűs is felvett 500 millió forintot, ezzel az összeg közel 1,5 milliárdra ugrik. 

Mindez azonban teljes egészében összetiporja Karácsony Gergely védekezését,

aki szerint ugyanis az A-Híd Zrt. körüli pénzügyi manipulációk és a Lánchíd felújítása nem esett egybe. Pedig ebből az információból éppen az derül ki, hogy igenis összefüggő bűncselekményekről van szó, hiszen Hegedűs már egy az egyben a Lánchíd felújítása idején vette fel az elképesztő összeget. 

Januárban egyébként a Kehi is vizsgálatot indított a hídpénzbotránnyal kapcsolatban. Akkor arról írtunk, hogy a kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználása, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségének, gazdaságosságának és hatékonyságának vizsgálatára kerül sor. 

A napokban a Kehi nyilvánosságra hozott egy részjelentést. 

  • Megállapították, hogy 1 330 119 759 forint átutalás történt a Sunstrike Hungary Kft. részére, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat. 
  • Kiemelik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal már az első a fővállalkozás szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary KFT. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás 6 folyamatával. 
Lánchíd, híd, állványzat, építkezés, felújítás, rekonstrukció, főváros, Budapest
A hídpénzbotrány egyre súlyosabb
Fotó: MTI/Róka László 

Még inkább érdekes, hogy a Sunstrike már egy héttel azt megelőzően kapott 71,5 millió forintot a BKK-tól, hogy a BKK tudhatta volna, ki nyerte meg a pályázatot. 

Nemrég vesztegetés miatt Budai Gyula is feljelentést tett a hídpénzbotrány kapcsán, aki azt is elárulta, hogy a gyanús százmilliók egy budai bevásárlóközpontban, a Mammutban cserélhettek gazdát. 

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő azt követően tette meg a feljelentést, hogy a napokban levelet kapott, amely fontos információkat tartalmazott. Többek között azt, hogy Víg Mór a Mammut áruházban található egyik biztonsági cég irodájába járt "elszámolni", vagyis itt cserélhetett gazdát az a 1,5 milliárd forint, amit a beruházásra szánt pénzekből szipolyoztak ki. 

Mint kiderült, ez a biztonsági vállalat kapcsolatban állt az A-Híd Zrt-vel, az elszámolás pedig a biztonsági cég vezetőjével történt. 

Hidvégi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének, Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke nemrég feltette a kérdést: meddig hallgat még Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújítása során eltüntetett másfél milliárd forintról? Hiszen továbbra is mindketten mélyen hallgatnak az üggyel kapcsolatban, holott egyre jobban szorul a hurok. 

Május 10-én minden esetre még több kérdésre választ kaphatunk, sőt, akár teljesen új információk is kiderülhetnek a baloldali korrupciós botránnyal kapcsolatban, hiszen folytatódik Víg Mór és társainak a pere. A hídpénzbotrány kulcsfiguráját megközelítőleg negyvenrendbeli csalással vádolják.  

Azonban a hídpénzbotrányról nemcsak a baloldali politikusok hallgatnak, hanem a dollármédia is. Az ő ingerküszöbüket nem éri el a 1,5 milliárd forint eltűnése, ami abban a tekintetben nem túl meglepő, hogy a baloldalhoz kapcsolódó fajsúlyos botrányról van szó. A baloldalon ugyanis semminek sincs következménye, ez a sajtójukra is igaz.