Fegyveresek rabolták el a pakisztáni bírót

Vágólapra másolva!
Fegyveresek elraboltak egy magas rangú bírót Pakisztán északnyugati részén, miközben az afgán határ melletti Dera Iszmail Hán körzet felé tartott - közölte egy rendőrségi tisztségviselő vasárnap.
Vágólapra másolva!

Mintegy 15 motoros ütött rajta a bíró járművén, az autót felgyújtották, a sofőrt nem bántották, majd elhajtottak a bíróval - közölte a pakisztáni rendőrségi egyik tisztségviselője.  A szombat este történt emberrablás elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett, de valószínűleg a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia felelős a támadásért, amelynek ebben a tartományban van a központja.

Pakisztán északnyugati részén szokatlan, hogy fegyveresek egy magas rangú bírót vesznek célba, aki általában szigorú biztonsági intézkedések mellett utazik. A milíciák eddig általában a rendfenntartó erők tagjait vagy különböző létesítményeket támadtak meg.
A pakisztáni rendőrség közölte, hogy hajtóvadászatot indítottak az emberrablók után, és egy terrorizmusellenes egység is csatlakozott a nyomozáshoz.

A tálibok rendszeresen megtámadják a biztonsági erőket az Afganisztánnal határos északnyugati országrészben. A pakisztáni tisztségviselők szerint a lázadók afgán területről indítják támadásaikat, de Kabul tagadja, hogy tudna ezek előkészületéről. Az utóbbi hónapokban több támadást követtek el, mint korábban, és a legtöbb esetért a TTP volt a felelős.

A TTP Kabultól függetlenül működik, de szövetségese az afgán táliboknak, akik 2021 augusztusában magukhoz ragadták a hatalmat Afganisztánban, amikor az amerikai és NATO-csapatok kivonultak az országból.

Ahogy korábban az Origo megírta, a TTP januárban pokolgépet robbantott Paksztánban, amiben hat, a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampányt végző egészségügyi dolgozók védelmére kirendelt rendőr meghalt, több mint húszan pedig megsebesültek.