Letartóztatták az Egyesült Királyság legnagyobb pénzmosóját

Vágólapra másolva!
A Southwark-i koronabíróság pénzmosással összefüggő bűncselekmény miatt ítélt el egy volt vendéglátóst, akinél több mint 2 milliárd font értékű bitcoint találtak.
Vágólapra másolva!

Az észak-londoni Hendon-ban élő 42 éves Jian Wen a felgyülemlett hatalmas értékű bitcoint több millió fontot érő ingatlanokra és ékszerekre "mosta át". Azonban hamar lebukott, és elítélték pénzmosás, illetve abban való részvétel miatt. A hírek szerint ez volt a legnagyobb ilyen jellegű akció az Egyesült Királyságban.

image

Wen Leedsben, egy kínai étterem feletti lakásban élt amikor elkezdte a pénzmosást, 2017-ben már egy hat hálószobás házba költözött Észak-Londonban, amelyet több mint 17.000 fontért bérelt havonta. Az új életmódját igazolva egy nemzetközi ékszerüzlet alkalmazottjának adta ki magát, és fiát az Egyesült Királyságba költöztette, hogy magániskolába járhasson. 

Ugyanebben az évben Wen megpróbált még több drága ingatlant vásárolni, de nehezen ment át a pénzmosási ellenőrzéseken, és nem hittek neki, amikor azt állította, hogy milliókat keresett legálisan Bitcoin-bányászattal. Később külföldre utazott, és több tízezer font értékben vásárolt ékszereket Zürichben, Dubajban pedig ingatlanba fektette a bitcoin-t.

A  rendőrség nagyszabású nyomozást indított, 48 elektronikus eszközt, és több ezer digitális fájlt vizsgált meg, köztük sok olyat, amelyet mandarinból fordítottak le.

Az asszonytól lefoglalt bitcoin értéke körülbelül 2 milliárd font volt, de a valuta értékének ingadozása miatt azóta ez az érték körülbelül 3,4 milliárd fontra nőtt. 

Forrás: BBC