A brutális terrortámadás egyes áldozatait csak genetikai vizsgálattal lehet azonosítani

Oroszország, terrortámadás, Krasznogorszk, 2024.03.23., Crocus City, Hall, koncertterem,
Virágok a Moszkva melletti Krasznogorszkban történt terrortámadás áldozatainak emlékére
Fotó: Photo by STRINGER / AFP
Vágólapra másolva!
Kihallgatásra szállították a krasznogorszki terrortámadás feltételezett elkövetőit - az eseményről hivatalos videót is közöltek. A halálos áldozatok száma tovább emelkedett, az azonosításuk a támadás borzasztó körülményei miatt viszonylag lassan halad.
Vágólapra másolva!

A terrortámadás gyanúsítottjait nemrég a nyomozóhatóság moszkvai központi hivatalába szállították rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette kihallgatásra. A feltételezett támadókat várhatóan előzetes letartóztatásba helyezik.

Eközben a friss jelentések szerint hivatalosan 137-re emelkedett a halottak száma, köztük három gyerek van.

Eddig 62 holttestet sikerült azonosítani. A fővárosi egészségügyi hivatal szerint az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták. 

Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti,

 ami legalább két hetet vesz igénybe.

A hozzátartozóknak a helyszínen  pszichológiai támogatást és szaktanácsadást nyújtanak az iratok kiállításához. Az azonosítási eljárás folyamatos lesz.

A moszkvai régió egészségügyi tárcája szerint további

 180 ember sebesült meg, akik közül 142-t kórházba szállítottak. 

Többek állapota súlyos, 32 sebesültet viszont már kiengedtek.

A nyomozóbizottság közölte:

 a terrortámadás helyszínén több mint 500 lőszert és 28 tárat, valamint két Kalasnyikov típusú gépkarabélyt találtak. A Crocus City Hall átvizsgálása során nem találtak aknagránátokat vagy aknák elhelyezésére utaló nyomokat.

Oroszországban vasárnap nemzeti gyásznap volt. A Piknik rockegyüttes pénteki koncertjére - amelynek megkezdése előtt a terrortámadás történt - az ország 40 régiójából érkeztek rajongók.