Svédországnak mégsem olyan fontos a NATO-tagság

Vágólapra másolva!
A svéd NATO-tagság hónapok óta beszédtéma a politikai életben. Nemrég Törökország elfogadta és rábólintott a svédek csatlakozására a védelmi szövetséghez. Magyarország az utolsó tagállam, amely még nem ratifikálta Svédország csatlakozását a NATO-ba. Orbán Viktor azonban meghívta a svéd kormányfőt egy budapesti látogatásra. A tárgyalás az északi ország NATO-csatlakozásáról zajlott volna. Azonban a meghívásra a svéd kormányfő nem reagált. Úgy tűnik mégsem olyan fontos a svédeknek a NATO-csatlakozás.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök azóta már Jens Stoltenbergnek, a NATO főtitkárának is leszögezte, hogy a kormány támogatja a csatlakozást, és sürgeti az Országgyűlést, hogy minél hamarabb szavazza meg azt.

A magyar kormányfő még diplomáciai látogatásra is meghívta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. A tárgyalás témája a meghívólevél szerint az északi ország NATO-csatlakozása, valamint a két ország kapcsolatának erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítése érdekében.

Svédországban először óriási káoszt okozott ez a meghívás, a svéd külügyminiszter – aki szeptemberben válasz nélkül hagyta magyar kollégája, Szijjártó Péter levelét, amelyet a svéd iskolákban vetített, Magyarországot lejárató videó miatt írt – úgy kommentálta a magyar miniszterelnök levelét, hogy az egy jó hangvételű írás, amelyet meg kell fontolni. Tobias Bilström ugyanakkor úgy vélekedett, a két ország között kiterjedt együttműködés van, így nincs szükség további tárgyalásokra. Ezt követően maga Ulf Kristersson reagált a meghívásra, mondván, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón asztalhoz ülhetnek Orbán Viktorral.

2022 novemberében Ulf Kristersson Ankarába látogatott, hogy párbeszédet kezdeményezzen Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a NATO-csatlakozásról. A törököknek is volt mit feltételül szabniuk, amelyeket Svédország végül teljesített. Hasonló módon Magyarországtól is úgy kértek a svédek, hogy közben az elmúlt években igyekeztek a lehető legrosszabb színben feltüntetni a magyar kormányt és a magyar törvényhozást. Ráadásul

Ulf Kristersson és pártja az elsők között követelték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Miközben Orbán Viktor párbeszédet kezdeményez, addig a svéd kormánynak a jelek szerint mégsem lehet olyan fontos meggyőzni a magyarokat, hogy minden sérelem és mocskolódás ellenére bólintsanak rá a NATO-csatlakozásra.

Miért nincs ideje Budapestre látogatni a svéd miniszterelnöknek?

Amint az kiderült az Aftonbladet napilap információi alapján, a miniszterelnök múlt szombaton tartotta a születésnapi összejövetelét, amelyet a miniszterelnöki rezidencián tartottak, a Sagerska Husetban.

A „szűkkörű" ünneplésnél nagyságrendekkel nagyobbra került sor szerda este, a rezidenciától pár lépésre fekvő miniszterelnökségen, a Rosenbadban, amelyre számos ismert ember, politikusok, nagykövetek, egyházi személyek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői kaptak meghívást. A fényűző születésnapi rendezvény tényleges költségéről nem adott tájékoztatást a miniszterelnöki hivatal, de azt megerősítették, hogy a miniszterelnöki szerepkör keretein belül zajlik, azaz hivatalos esemény, és így a költségeket a miniszterelnökség állja - írja a Magyar Nemzet.