Gyújtogattak, tűzoltókra támadtak, őrjöngtek a migránsok egy osztrák kisvárosban

IdomGall
People rush to get firewood in a makeshift camp of the Greek-Macedonian border near the Greek village of Idomeni on March 6, 2016, where thousands of refugees and migrants wait to cross the border into Macedonia. Greece is likely to receive another 100,000 migrants by the end of the month, Europe's migration commissioner warned on March 5, two days ahead of an EU-Turkey summit seen as the only viable solution to the crisis. Greece lies at the heart of Europe's greatest migration crisis in six decades after a series of border restrictions on the migrant trail from Austria to Macedonia caused a bottleneck on its soil. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Felgyújtottak egy konténert, majd tűzoltókra támadtak egy Linz melletti településen az ott lévő migránsok. Állítólag kiskorúak, de az elmúlt években már sokszor bebizonyosodott, hogy a kísérő nélkül érkező migránsok, mivel nincsenek hivatalos irataik, ezért könnyen tudják magukat 18 éven alulinak hazudni.  
Vágólapra másolva!

Az osztrák sajtó szélesebb körben foglalkozik a Linz melletti Steyregg település egyik egykori szállodájából átalakított migránsbefogadó központ lakóinak erőszakos viselkedésével. A

A kiérkező tűzoltókat a migránsok zaklatták és megfélemlítették őket. A női tűzoltókat a férfi kollégáiknak kellett fizikailag megvédeniük a rendőrség kiérkezéséig - írta Der Standard. Az ügy kapcsán a néppárti belügyminiszter szigorú fellépést ígért, a szabadságpárt az elkövetők azonnali hazaküldését követelte.

De hogyan alakult ki egyáltalán az otthonon kívüli káosz? Mik az okok? A helyi menekültügyi rendszert ismerők nem lepődnek meg.

- mondja Lukas Gahleitner, az Asylkoordination nevű civil szervezet munkatársa. Az sem meglepő, hogy ilyen problémák merültek fel a Szövetségi Ellátási Ügynökség (BBU) kísérő nélküli kiskorú menekültek számára fenntartott otthonában (UMF) Steyreggben. A cikk szerint nagyon alacsony a felügyelőszemélyzet száma, valamint állítólag túl kevés forrást juttat az állam a kísérő nélküli fiatalok ellátásra. (A kísérő nélkül érkező fiatalok általában felnőttek, csak visszaélnek azzal, hogy nem rendelkeznek papírokkal - a szerk.)