Ezek az eszközök nem hiányozhatnak az őszi kertrendezésből!

Vágólapra másolva!
Az ősszel esedékes kerti feladatokat sokan hajlamosak félvállról venni, sőt azok jelentőségét egy az egyben lebecsülni. Ez azonban kicsit sem jó hozzáállás, mivel az ekkortájt elvégzett munka ezerszeresen térül meg majd tavasszal, amikor a természet felébred, és kitárja szárnyait. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az őszi kertrendezés egyenlő a jövőépítéssel.
Vágólapra másolva!
Forrás: mashiki - stock.adobe.com

Mit lehet ősszel csinálni az udvarban?

Például füvet nyírni. Egy neves hazai kertész úgy nyilatkozott, hogy a füvet addig érdemes nyírni, míg nő, úgyhogy akár még decemberben is előkerülhet a kezes fűkasza, aminek a közbenjárásával villámgyorsan ránca szedhető a gyep. A fűszakával a szegélykőnél előtörő gazok vagy csenevészebb fűfélék is kiirthatóak, mégpedig teljes könnyedséggel. Persze a kisebb területek, például ágyások gazolása még így is saját kezű beavatkozásra vár, de a fű kérdése időről időre könnyedén lerendezhető.

Permetezés – ez komoly?

Igen, a profi permetező tudja, hogy mindennek megvan a maga ideje, és ez bizony az őszi munkálatokra is érvényes. Az ősz során rendbe tett kert tavasszal meghálálja a gondoskodást, mégpedig ezerszeresen.

A megbízható permetező megvásárlása egyébként kulcsfontosságú, és ha erre éppen most kerül sor, akkor mindenképpen olyan variációban érdemes gondolkodni, ami az egész éves feladatok ellátására tökéletesen megfelel. Az előre tervezés az esetek jelentékeny százalékában megtérülő stratégia.

Ősszel is érdemes fürödni a nap fényében?

De még mennyire, sőt igazság szerint ekkortájt célszerű igazán élni a napsütés előnyeivel, hiszen ekkor már nem olyan magas az UV-sugárzás, ugyanakkor évek óta a napfény ereje tagadhatatlanul nő, és sokáig kitart.

A stílusos kerti bútor szettek közül megéri olyan kollekcióra szavazni, aminek a tagjai bírják az időjárási viszontagságokat, azaz ellenállóak mind a napsugárzással, mind a csapadékkal, mind a széllökésekkel szemben. Így még akkor sem kell becipekedni, ha történetesen a hivatalos ősz vége közeleg, mert amíg tart a jó, aztán később a pokrócba burkolózós idő, addig kár lenne sutba vágni, vagy éppen pincébe száműzni a kint tartózkodás esélyét.