Drámai részletek: ez lesz a Wagner sorsa Prigozsin halála után

Jevgenyij Prigozsin, Afrika, Wagner PMC, Wagner csoport, orosz ukrán háború
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója két nappal a halála előtt jelentkezett be utoljára Afrikából. Afrikában jelentős erőket összpontosít a Wagner-csoport
Vágólapra másolva!
Interjút készített a Magyar Nemzet Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértővel, akit egy moszkvai biztonságpolitikai konferenciáról visszatérve kérdeztek arról, mi lesz a sorsa a Wagner-csoportnak Jevgenyij Prigozsin halála után.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, szerdán rejtélyes körülmények között meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport zsoldoshadsereg alapítója Oroszországban, miután a magánrepülőgépe ismeretlen eredetű robbanás következtében lezuhant.

Azóta számos elmélet született úgy Prigozsin halálával, mind a Wagner-csoport sorsával kapcsolatban. Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a Wagner-csoportnak nagyon fontos szerepe van az orosz érdekérvényesítésben - vagy ahogy fogalmazott, "terjeszkedésben" - Afrikában. Emlékeztetett továbbá, Líbiában a zsoldoshadsereg támogatta Haftar tábornokot szemben a nyugat-barát tripoli kormánnyal, de Nigerben és Maliban is jelen vannak a Wagner-zsoldosok. Szerinte

jelentős szerepe van a Wagner-csoport jelenlétének is abban, hogy a nigeri helyzet egyelőre nem eszkalálódott komolyabban és nem tört ki egy regionális háború.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója két nappal a halála előtt jelentkezett be utoljára Afrikából. Afrikában jelentős erőket összpontosít a Wagner-csoport Forrás: The Telegraph/YouTube/Origo

Elmondta, Maliban azért cserélték le a német és francia erőket a Wagnerre, mivel a szíriai tapasztalataiknak köszönhetően hatékonyabban harcoltak a dzsihadisták ellen, mint a nyugati katonák. A Kreml tagadja, hogy köze lett volna a Prigozsin elleni merénylethez, ezzel összefüggésben Georg Spöttle úgy nyilatkozott:

- mondta.

Prigozsinról rengetegen emlékeznek meg Oroszországban gyertyákkal, virágokkal, a Wagner-vezérnek elképesztő kultusza alakult ki hazájában. Ezzel kapcsolatban Georg Spöttle úgy nyilatkozott:

Ugyanakkor szerinte most nagyon sok a kérdőjel a zsoldossereg jövőjét illetően, például

ki fogja vezetni ezután a Wagnert?

Lehet, hogy a csoport feloszlik, nem lehet tudni, sok a bizonytalanság. Nem lehet tudni, hogy fogják megkapni a zsoldot, egyáltalán ki adja majd a parancsokat a továbbiakban. Elképzelhető, hogy egy orosz oligarcha vegye át az alakulat irányítását, ugyanakkor az is kérdéses, hogy ezt a személyt a Wagner-zsoldosok elfogadják-e majd. Ugyanakkor Georg Spöttle szerint most valószínűtlen, hogy a Wagner-csoport a júniusihoz hasonló magánakciót - akár zendülést - is indíthat.

- mondta a szakértő.