Szijjártó Péter: Törökországi tranzit nélkül nincs biztonságos energiaellátás Magyarországon

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Törökország megbízható és kiszámítható tranzitpartner, nélküle nem lenne garantálható a biztonságos energiaellátás Magyarországon - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ankarában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Medicor magyar egészségipari vállalat új üzemének átadását követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt közölte, hogy Magyarország hálás Törökországnak az energiabiztonság garantálása terén betöltött szerepéért.

- figyelmeztetett, majd rámutatott, hogy mára a Török Áramlat vezeték jelenti az egyetlen kelet-nyugati irányú, megbízhatóan működő energiaszállítási infrastruktúrát egész Európában.

Továbbá elmondta, hogy

A tárcavezető leszögezte:

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is számít Törökország tranzitszerepére, ugyanis körvonalazódik egy megállapodás azeri földgáz vásárlásáról, amihez ugyancsak szükség lenne erre a szállítási útvonalra. Illetve - mint mondta - tárgyalások folynak a Botas török energiavállalattal török földgáz vásárlásáról is.

Végül pedig kitért arra is, hogy az energetikai együttműködés fontos szegmense a nukleáris energia is, különös tekintettel arra, hogy a két ország azonos technológiájú erőműveket épít.

Kiemelte, hogy Törökországban minden bizonnyal előbb működésbe fognak lépni az új reaktorblokkok és ez Magyarország számára fontos tapasztalatokkal fog szolgálni, ezeket mind-mind fel fogják használni, amikor Magyarországon is működésbe lépnek az új blokkok az évtized végén, a következő évtized elején.

- összegzett a miniszter.