Izrael figyelmeztette Joe Bident, hogy ne lépjen vissza az iráni nukleáris megállapodásba

HAMENEI, Szajed Ali
Teherán, 2020. január 3. Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát gyászolók amerikai zászlót tépnek darabokra Teheránban 2020. január 3-án, a pénteki ima után. Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Kászim Szulejmáni tábornok halála miatt. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásban meghalt Kászim Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Izrael nagyon ritkán szokott nyíltan beleszólni az Egyesült Államok külpolitikai kérdéseiben, most viszont Aviv Kochavi, az izraeli védelmi erők vezetője kijelentette, hogy továbbra is rendkívül rossz ötletnek tartja, hogy Joe Biden vissza akar lépni a 2015-ös Iránnal kötött nukleáris megállapodásba, amelyből elődje Donald Trump 2018 május 8-án lépett ki.
Vágólapra másolva!

Kochavi kijelentette, hogy továbbra is ellenzi az Egyesült Államok visszalépését a 2015-ös iráni nukleáris egyezménybe és ezt az álláspontot fogja képviselni akkor is, amikor a világ vezetőivel találkozik.

Hozzátette, hogy a régi egyezmény megtartása vagy annak új tételekkel való kiegészítése is olyan lépés lenne, amit nem tud támogatni.

A The Times of Israel megemlékezik arról, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként 2018-ban lépett ki az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodástól, amely pontjait Irán azóta is folyamatosan, nap mint nap megsérti. Irán ráadásul nemrég bejelentette, hogy felpörgetik az urán dúsítását olyan mértékre, amely többszörösen túlhaladja az egyezményben foglaltakat.

Kochavi szerint minden jel arra mutatat, hogy Irán jó úton halad az atomfegyver megalkotásához, ez pedig néhány hónap, de akár már heteken belül bekövetkezhet. Irán emellett azt is bejelentette, hogy korlátozni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) iráni atomlétesítmények látogatásához való jogát.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A 2015-ös egyezmény értelmében a NAÜ kérvényezhette, hogy bármilyen atomlétesítményt meglátogassanak Iránban, de ezt 24 nappal előre kellett jelezniük. A szakértők szerint ennyi idő nem elég ahhoz, hogy eltüntessék az atombomba fejlesztésével kapcsolatos tevékenységek nyomait, ezért is lett elfogadva a felek által.

Szerinte azzal, hogy az Egyesült Államok visszalép az atom-megállapodásba Biden csak azt érné el, hogy Irán egyik legnagyobb riválisa a térségben - Szaúdi Arábia - továbbra is megtartja és fejleszti saját atomfegyvereit, ezzel késleltetve a régió stabilizálódását és kockáztatva a békét.