A perui főügyész visszavonta a korrupciós ügyekben eljáró ügyészek menesztését

Vágólapra másolva!
Pedro Chávarry perui főügyész visszahelyezett hivatalába szerdán két, korrupciós vizsgálatokat vezető ügyészt, miután a menesztésükről hozott két nappal korábbi döntése széleskörű ellenállást váltott ki, és Martín Vizcarra államfő felfüggesztéssel fenyegette meg őt.
Vágólapra másolva!

Rafael Vela és José Domingo Pérez ügyésznek december elején sikerült tető alá hoznia egy alkut az Odebrecht brazil építőipari vállalattal, amelynek értelmében az Odebrecht 15 év alatt 182 millió dollár büntetést fizet ki a limai kormánynak, és bizonyítékokat szolgáltat az általa megkent perui politikusokról, cserében azért, hogy továbbra is vállalkozhasson az országban.

Az alku részeként a cég azt is bevallotta, hogy

15 év alatt összesen 30 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki

Peruban öt infrastrukturális projektre vonatkozó hat szerződés megkötéséért.

Újabb győzelem az elnöknek

A két ügyész nagy népszerűségre tett szert a dél-amerikai országban több magas rangú politikus, köztük négy volt államfő és az ellenzéket vezető Keiko Fujimori korrupciós ügyeinek leleplezésével.

Hétfőn este azonban Chávarry bejelentette, hogy

hatáskörük túllépése miatt elmozdítja őket posztjukról.

A tiltakozások és az őt érő bírálatözön hatására Chávarry két nappal később visszahelyezte Velát és Pérezt a posztjukra, meghátrálását azzal magyarázva, hogy egyetlen ügyész sem volt hajlandó a helyükbe lépni.

A fejlemény újabb győzelmet jelent Vizcarra elnök számára, aki bejelentette, hogy minden tőle telhetőt el fog követni a két ügyész visszahelyezéséért. Ennek érdekében szerdára két törvényjavaslatot is a parlament elé terjesztett:

  • az egyik a főügyész felmentéséről szólt,
  • a másikkal különleges állapotot vezettek volna be a főügyész hivatalában, annak átszervezése céljából.

Chávarry tagadta, hogy az Odebrecht-vizsgálatba akart volna beavatkozni Pérez és Vela eltávolításával.

788 millió dollárnyi kenőpénz

Vizcarra, aki a tavaly egy korrupciós ügy miatt lemondott Pablo Kuczynski elnök után foglalta el az államfői posztot, a korrupció elleni harcot kormányzása egyik kiemelt feladatává nyilvánította.

Népszerűsége 2018 végére a 60 százalékot is meghaladta,

miután december elején a szavazók döntő többsége támogatta a korrupt uram-bátyám viszonyok gyökeres kiirtását célzó alkotmányos reformkezdeményezéseit.

Az elnök már korábban is több ízben lemondásra szólította fel Chávarryt, a perui alkotmány értelmében azonban a főügyészt csak a törvényhozás távolíthatja el hivatalából.

Az Odebrecht építőipari óriás a főszereplője Brazíliában az "autómosó" néven emlegetett kiterjedt vizsgálatnak, amely végigsöpört Latin-Amerikán, és amely amerikai ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány. 2016-ban az Odebrecht beismerte, hogy a megelőző évtizedben 788 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki tucatnyi országban építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében.