Eltörlik a terrorveszélyt színekkel jelző rendszert az USA-ban

Vágólapra másolva!
Áprilistól új rendszer válthatja a  terrorveszély fokozatait különböző színekkel jelző rendszert az Egyesült Államokban. Egyes politikusok szerint a színkódos rendszer nem felkészülésre tanította meg az amerikaiakat, hanem arra, hogy féljenek.
Vágólapra másolva!

Janet Napolitano, amerikai belbiztonsági miniszter várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy áprilistól új rendszer váltja fel az 2002-ben bevezetett színkódos terrorveszélyt jelző rendszert az Egyesült Államokban. A helyette bevezetendő "Nemzeti Terror Tanácsadó Rendszerről" egyelőre csak annyit tudni, hogy a földrajzilag pontosabban meghatározott fenyegetések állnak majd a középpontjában - értesült a CNN.

Az írás szerint vezető demokrata és republikánus politikusok egyaránt üdvözlik a lépést. A képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus vezetője, Peter King szerint bár a jelenlegi rendszer igen értékes célokat szolgált a 2011. szeptember 11-ei terrortámadást követő időkben, egyértelműen aktuális egy sokkal célzottabb szisztéma kiépítése.

A bizottság vezető demokratapárti politikusa, Bennie Thompson szerint a színkódos rendszer nem felkészülésre tanította meg az amerikaiakat, hanem arra, hogy féljenek - írja a CNN. "Amikor a készültségi szintet emelték, nagyon ritkán mondták meg az okot, vagy azt, hogy az emberek mit tegyenek, meddig maradjanak éberek" - tette hozzá, aki örül, hogy ezentúl csak akkor figyelmezetik majd a lakosságot, amikor valóban fenyegetésnek vannak kitéve.

2002-ben vezették be a veszély fokozatait zöld, kék, sárga, narancssárga és piros színekkel jelző szisztémát az Egyesült Államokban. A zöld fokozat esetén semmilyen veszély nincs, a kék óvatosságra int. A sárga emelt szintű, a narancssárga magas szintű, a piros pedig komoly terrorfenyegetést jelent. Minél magasabb a szint, annál nagyobb egy terrortámadás veszélye. Az elmúlt években szinte mindig a sárga, illetve a narancssárga jelzés volt érvényben.

A piros szintet egyszer vezették be, amikor 2006. augusztus 10-én kiderült, hogy az Al-Kaida transzatlanti repülőjáratokra tervezett merényleteket. A fenyegetés szintjét, a kódrendszer bevezetése óta soha nem vitték le a kék, illetve a zöld színre.