Tizenöt év börtön az enschedei gyújtogatónak

Vágólapra másolva!
Egy holland bíróság tizenöt évi börtönre ítélte azt a férfit, aki gyújtogatással előidézte az enschedei petárdaraktárban 2000 májusában bekövetkezett, 22 halálos áldozatot követelő robbanást.
Vágólapra másolva!

A 35 éves Andre de Vriesre a bíróság az ügyész által kért büntetést szabta ki. Az adott esetben az életfogytig tartó szabadságvesztés lett volna a legsúlyosabb büntetés, a vád képviselője azonban figyelembe vette, hogy a tragédiáért az üzem két igazgatóját is felelősség terhelte, amiért nem tartották be a biztonsági előírásokat.

A holland-német határ közelében lévő Enschede iparváros területén 2000. május 13-án robbant fel a Fireworks cég tűzijáték-lerakata. A második világháború óta Hollandiában bekövetkezett legsúlyosabb szerencsétlenségnek a halálos áldozatok mellett rendkívül nagy számú, több mint ezer sérültje volt. Több mint száz tonna felszerelés robbant fel, a rendkívüli erejű légnyomás a város egyik negyedét a földdel tette egyenlővé. Az anyagi károkat százmillió eurós nagyságrendűre becsülték.

Enyhe büntetések az enschedei tűzijátékgyár perében /nagyvilag/20020402enyhe.html

A cég két igazgatóját, Wilhelm Patert és Ruud Bakkert néhány héttel a katasztrófát követően őrizetbe vették, és ügyükben idén áprilisban hirdettek ítéletet. Mindketten meglehetősen enyhe büntetést - hat hónapi börtönt, ebből hármat felfüggesztve - kaptak, mert felelősségüket csak a biztonsági és a környezetvédelmi előírások megsértésében, valamint petárdák illegális kereskedelmében tudták megállapítani.

De Vries esetében viszont a bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy a férfi szándékosan idézte elő a robbanást kiváltó tüzet, s tettének kockázataival is tisztában volt. A pirománt ugyancsak néhány héttel a robbanás után tartóztatták le, amint éppen egy autót próbált meg felgyújtani.