Ady-vers és kevert is került a színészlegenda emlékházának alapköve mellé

1969. Magyarország,Budapest VIII. a Magyar Rádió 20-as stúdiója, Harsányi Gábor és Őze Lajos színművészek Déry Tibor Felelet című művének rádióváltozatában
Vágólapra másolva!
Elkezdődött az Őze Lajos Emlékház kialakítása Szentesen, az intézmény alapkövét hétfőn, a színész születésének 85. évfordulóján rakták le.
Vágólapra másolva!

Letették a szentesi Őze Lajos emlékház alapkövét hétfőn, a színész születésének 85. évfordulóján. A munkálatok kezdetét jelképező időkapszulába került Ady Endre Az ős Kaján című versének egy részlete, amelyet Őze Lajos egész élete során igyekezett minél jobban elmondani, és helyet kapott benne egy birkakolomp is, amely egykor a színész szentesi szülőházának nyári konyhájánál lógott.

A készülő Őze Lajos Emlékház Szentesen 2020. április 27-én Forrás: MTI/Rosta Tibor

A fémhengert egy-egy pohár keverttel locsolták meg, az Őze Lajostól a Megáll az idő című film kocsmajelenetében elhangzó, azóta szállóigévé vált „Azért ezt a kevertet még nem tudták elrontani, mi?” mondatot felidézve.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestereés Őze Áron, Jászai-díjas színművész elhelyezik az időkapszulát Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Nátyi Róbert művészettörténész, az állandó kiállítás vezető kurátora azt mondta, eljött az idő, hogy

emlékház mutassa be a 20. század egyik legjelentősebb magyar színészének életútját.

A tárlaton szereplő relikviái – amelyek a család mellett az Országos Színháztörténeti Múzeumból érkeznek – közelebb hozhatják majd Őze Lajos alakját a látogatókhoz.

Paraszti gének, színházi hormonok

Édesapja a legendás színész volt, aki már akkor a végzetre készült, amikor kisebbik fia megszületett. Ám gyermeke állítja: boldog gyermekkora volt, amelyet a szülők válása is megkönnyített. Őze Áron korán kezdett színházzal foglalkozni, bár a színművészeti főiskola előtt asztalosiskolában szerzett érettségit. Színészként, rendezőként gyakorolta a pályát, majd 2010-ben kinevezték a Pesti Magyar Színház igazgatójának, ahonnan öt év után távozott.

A korszerű muzeológiai technikák azonban ennél lényegesen többre is lehetőséget adnak: felidézik azt a hatást, amelyet Őze Lajos gyakorolt színészként a közönségre. A Koszta József Múzeum új kiállítóhelye a tervek szerint október 21-én, Őze Lajos halálának évfordulóján nyílik majd meg.