Karácsonyék a Lánchíd felújítása alatt már átépítették a Clark Ádám teret, most újra szétvernék

A-híd, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely nagy bajban van.
Vágólapra másolva!
A Clark Ádám tér felújításának az ígérete annak beismerése, hogy a főpolgármester elvesztegette az elmúlt négy évet. A teret eleve lezárták és átépítették a Lánchíd felújítása alatt is. Teljesen értelmezhetetlen, hogy ha a fővárosnak volt terve a Clark Ádám tér átépítésére, akkor miért nem a Lánchíd felújításával együtt tették ezt meg.
Vágólapra másolva!

Az, hogy Karácsony Gergely a Clark Ádám tér felújításának ígéretével kampányol, semmi mást nem bizonyít, mint hogy az ő személyes döntése miatt nem valósult meg jóval korábban – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A fővárosi politikus szerint közeledik a kampány, 

Karácsony Gergely megint ígérget, eltelt négy év majdhogynem a semmittevéssel.

A Clark Ádám tér látványterve (Forrás: Városháza)

Karácsony Gergely két beruházást valósított meg, amelyet még az elődje készített elő – hangsúlyozta a lapnak Wintermantel Zsolt.

A Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása még a korábbi, fideszes vezetés alatt kezdődött el.

Mindkét beruházásról el lehet mondani, hogy később, csökkentett műszaki tartalommal és drágábban készült el – tette hozzá.

A Lánchíd felújítása ötmilliárd forinttal többe került.

Amennyiben Karácsony Gergely főpolgármester 2020 februárjában nem állítja le a Tarlós István korábbi főpolgármester által előkészített Lánchíd-beruházást, akkor már mind a pesti Széchenyi István tér és a villamosalagút, mind pedig a Clark Ádám tér és a váralagút felújítva állna budapestiek rendelkezésére 

– emelte ki a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, aki szerint a Clark Ádám tér felújításának az ígérete annak a beismerése, hogy a főpolgármester elvesztegette az elmúlt négy évet.

Karácsony Gergely, Lánchíd, Tüttő Kata, botrány
Érthetetlen, amit a fővárosi vezetés csinál. Fotó: Origo 

Karácsony csak ígérget

Tarlós István korábbi főpolgármester egy komplex tervet hagyott utódjára, amelyben a Lánchíd rekonstrukciója mellett szerepelt a váralagút, a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér és a villamos-aluljáró teljes felújítása. Ebből csak a Lánchíd felújítása valósult meg, a váralagút rendbetétele teljesen feledésbe merült. Ami érdekes, hogy Karácsony ígérete szerint a két nagy beruházás területe között lévő Clark Ádám teret pedig felújítaná, miközben az már a Lánchíd munkálatai alatt is felvonulási terület volt, például a virágágyást fel kellett számolni, a forgalmat teljesen át kellett szervezni ez idő alatt.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője kérdésünkre elmondta: idővel a váralagúthoz is hozzá kell nyúlni, ami azt jelentené, hogy a Clark Ádám tér egy része biztosan sérülne, ahogy a Lánchíd felújítása esetében is történt.

Semmi összehangoltság nincs, csak kapkodás

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ korábbi vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: sokkal szerencsésebb lett volna ezeket a felújításokat összehangolni, korábban ez is volt a terv.

A Clark Ádám teret eleve lezárták és átépítették a Lánchíd felújítása alatt is. Számomra teljesen értelmezhetetlen, hogy ha a fővárosnak volt terve a Clark Ádám tér átépítésére, akkor miért nem a Lánchíd felújításával együtt tették ezt meg

 – húzta alá Vitézy Dávid, aki szerint erre a beruházására most nincs szükség.

"A Clark Ádám tér felújítása nem élvez prioritást, elképesztő állapotok uralkodnak Budapest nagy csomópontjain, többek között a Kőbánya-Kispest metróállomásnál, az Örs vezér terén és a Boráros téren. Ha van pénze a fővárosnak, ott költse el, ahol emberek közlekednek, és ne a turistabelvárost szépítse meg" – fejtette ki a közlekedési szakember.

Karácsony Gergely főpolgármester ígérete szerint megmaradna a Clark Ádám tér mára ikonikussá vált körforgalma, de az a jelenleginél kisebb lenne, a közepén pedig a Mátyás-templom rózsaablakát idéző növényágyást alakítanak ki, fákat ültetnének, és nagyobb sétálófelületet alakítanának ki. A Clark Ádám tér felújítása a tervek szerint az Európai Unió társfinanszírozásával, a Terület- és területfejlesztési Operatív Program plusz részeként valósulhat meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK