A Gyurcsány-Bajnai-korszak legsötétebb hagyományait viszi tovább Magyar Péter

Magyar Péter - Bajnai Gordon, Magyar Péter, MagyarPéter, Bajnai Gordon, BajnaiGordon, montázs
Fotó: Origo - AFP/Georges Gobet
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi balliberális hálózat részeként beszélhetünk Magyar Péterről, akinek a kampányában akár nem törvényszerűen megszerzett adatbázisba belekerülő személyes adatok további sorsa válhat kétségessé – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég tanácsadója azt is mondta: Magyar kampánya viszi tovább a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai-korszak legsötétebb hagyományait, a választók demokratikus akaratából végül megbukott, ügyeskedő offshore-baloldal alantas módszereit, ugyanis a régi baloldalra volt jellemző, hogy semmibe vették a személyhez fűződő jogokat a lelkiismereti szabadságtól a testi épség és egészség védelmén át egészen a személyes adatok védelméig. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarék nem elhanyagolható mértékben olyan embereket tettek meg pártjuk jelöltjévé, akik az elmúlt években többnyire külföldön tevékenykedtek, és többen közülük Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, illetve megfordultak ilyen NGO-knál.
Vágólapra másolva!

Kiszivárgott, hogy Bárdos Barnabás írta Magyar Péterék adatvédelmi tájékoztatóját. Egy 2014-es Átlátszó cikk szerint az egyik cége részvényes egy Bajnai-féle offshore cégben. Mire utalhat ez az összefüggés?

Ez az összefüggés elsősorban arra utalhat, hogy 

Bajnaihoz, és egyúttal a baloldal vezetőjéhez, Gyurcsány Ferenchez köthető körök mozgatják a szálakat a háttérben, közvetetten hozzájuk folyik be a baloldalhoz érkező külföldi bevételek és a magyar (személyes) adatok jelentős része.

Tény, hogy Magyar Péter egyesületét egy olyan ingatlanba jegyezték be, amely egy ciprusi, a Bajnai-körökig elérő offshore-hálóban érintett vállalkozás tulajdona, továbbá tény az is, hogy a Magyart most lelkesen segítő baloldali sztárügyvéd, egykori miniszter, Bárándy Péter 2012-ben a Bajnai Gordon visszatérését segítő Haza és Haladás Egyesület egyik alapítójaként is szerepet vállalt egy közjogi és morális tekintetben csúfosan leszerepelt politikai oldal, közösség (meg nem valósult) feltámasztásában.

A fentiek alapján immár egy nemzetközi balliberális hálózat részeként beszélhetünk Magyar Péterről, akinek a kampányában akár nem törvényszerűen megszerzett adatbázisba belekerülő személyes adatok további sorsa válhat kétségessé.

A Bajnai-kapcsolat egyértelműsége annak gyanúját is megerősíti, hogy itt valójában már egy ugyanolyan, külföldről különböző eszközökkel megtámogatott politikai befolyásolási kísérletet hajtanak végre, mint amilyet a dollárbaloldal – ugyancsak Bajnai Gordonék segítségével – már a 2022-es országgyűlési választás kapcsán megpróbált. Ahogy két éve a végül választási vereséget szenvedő hatpárti baloldal kampányát is leginkább a Bajnai Gordon volt kormányfőhöz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez köthető DatAdat nemzetközi cégcsoport segítette, most ez az eset állhat fenn a progresszív baloldal új politikai kezdeményezéseként is leírható Magyar Péter hétről hétre kínosabbá, botrányosabbá váló EP-választási kampánya esetében is.

Magyar kampánya viszi tovább a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai-korszak legsötétebb hagyományait, a választók demokratikus akaratából végül megbukott, ügyeskedő offshore-baloldal alantas módszereit, ugyanis a régi baloldalra volt jellemző, hogy semmibe vették a személyhez fűződő jogokat a lelkiismereti szabadságtól a testi épség és egészség védelmén át egészen a személyes adatok védelméig. 

Most Magyar Péterék tekintetében vetődik fel annak a súlyos gyanúja, hogy a Bajnai-körökkel karöltve visszaélnek a választók bizalmával. Köztudott, hogy az offshore cégek az adóelkerülés, az adócsalás (költségvetési csalás), a pénzmosás és a korrupciós bűncselekmények melegágyai. Míg az adóelkerülés alatt inkább a jogszerű adóoptimalizálási folyamatokat értjük, a többi felsorolt magatartást már a Btk. pönalizálja. 

Miután Magyar Péter már a politikai pályafutása kezdetén offshore-ban érintett személyekkel veszi körül magát, ez az ő vonatkozásában különösen problémás lehet, és számos aggályt vethet fel, hiszen az offshore cégek segítséget nyújthatnak a politikusok számára, hogy észrevétlenül tüntessenek el közpénzeket, EU-s támogatásokat, valamint, hogy észrevehetetlenné tegyék a korrupcióból származó bevételeiket, valamint lehetőséget ad számukra, hogy a politikai döntéseiket az üzleti érdekek befolyásolják.

Miért aggályos az egész adatvédelmi tájékoztatós ügy? Felelhet-e valaki emiatt a hatóságok előtt?

Magyar Péter és a DatAdat-cégcsoport az utóbbi napokban gyorsan leplezni igyekeztek a kapcsolatukat, az erre utaló cégkapcsolatokat is eltüntették a talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila szerint Magyar Péterék a honlapjukon érvényesített adatkezelési gyakorlat során tisztességtelenül járhattak el azokkal szemben, akik ott megadták nevüket.

Az ügy több szempontból is problémás, jogi és politikai, szuverenitási aggályok is felvetődnek. A jogi kérdések vonatkozásában a NAIH és az ügyészség szerepe is előtérbe kerülhet.

Magyar Péterék nem vehetik semmibe  az állampolgárok jogát arra vonatkozóan, hogy az érintett tájékozódhasson arról, hogy adatait ki és milyen célból használja, tárolja és kezeli, mennyi ideig tárolja azokat, és hogy milyen jogai vannak arra vonatkozóan, hogy hozzáférjen azokhoz, adatait esetleg törölje vagy módosítsa. A Magyar Péter vezette Talpra, magyarok! mozgalmától többen is a hozzájárulásuk megadása nélkül kaptak hírlevelet, ami számos ponton hasonlóságot mutat a baloldal 2022-es SMS-kampányával, amikor ismeretlen feladótól tömegesen politikai kampány SMS-eket küldtek 2022. április 3-án, vélhetően jogalap nélkül.

A politikai, szuverenitási aggályok között említhető, egyrészt, hogy ismét Bajnai Gordon, valamint azon baloldali háttéremberek (és egykori politikusok) jutnak szerephez és személyes adatokhoz, akik egyszer már tönkretették az országot, másrészt, hogy magyar emberek személyes adatai külföldi cégek birtokába kerültek.

Kérdéses, hogy mennyire elfogadható, és mennyiben tekinthető legitimnek az a politikus, aki külföldi algoritmust vagy céget, illetve – általánosságban – külföldi segítséget vesz igénybe, hogy nyerjen egy magyar választáson. Honfitársaink adatainak külföldiek részére történő kiszolgáltatása komoly egyéni és nemzeti szuverenitási kockázatot hordoz.

A Velencei Bizottság egyik 2006-os véleménye is kimondja, hogy Közép- és Kelet-Európában „a közelmúlt történelméből adódóan e földrajzi terület legtöbb országa érzékeny a külső politikai befolyásra”, például a politikai erők külföldi forrásból történő finanszírozását vonatkozóan. Ez a konkrét esetben kiegészíthető az online-adatbázis-építés külföldi vonatkozásaival, vagyis azzal, hogy miként szerezhetik meg esetleg potenciális magyar szavazók adatait, amelyet aztán különböző kampányokban felhasználhatnak.

Milyen szerepe lehet Soros Györgynek és a civil szervezeteinek Magyar Péterék mozgalmának vonatkozásában?

Magyar Péter nemrég hozta nyilvánosságra pártja, a Tisza párt jelöltjeinek listáját, és a nevek alapján kijelenthető, hogy 

Magyarék nem elhanyagolható mértékben olyan embereket tettek meg pártjuk jelöltjévé, akik az elmúlt években többnyire külföldön tevékenykedtek, és többen közülük Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, illetve megfordultak ilyen NGO-knál.

A köznyelvben Soros-hálózatnak nevezett körhöz tartozó médiavilág, sajtótermékek és immár Soros-közelinek számító különböző szereplők, jogászok, politikusok is segítik Magyar Péter csúcsra járatni próbált választási marketingjét és kampányát, Magyar pedig nyilatkozataival szépen bejelentkezett az egyre inkább anyagiakban is megszerezni kívánt Soros-támogatásra és nemzetközi háttérbázisra.

gyurcsány, bajnai
Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is ott vannak a háttérben Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Soros-hálózat Magyar Pétert támogató NGO-i jellemzően nonprofitnak álcázott szervezetek, több közülük a jogi, humanitárius vagy akár tudományosnak aposztrofált területen tevékenykedik, amelyek kvázi politikai szolgáltatásokat – végső soron a nyilvánosság különböző felületein kifejezett támogatást – nyújtanak, és ezek az álcivil szervezetek, mint politikai lobbicsoportok, egyre inkább eszközként, egyes megközelítések szerint egyfajta Soros-bábuként használják Magyar Pétert.

Mindinkább úgy tűnhet, hogy talán már nem Magyar támaszkodik a Soros–Bajnai-világra, hanem ők használják politikai és gazdasági céljaik mielőbbi és minél hatékonyabb érvényesítése érdekében a bukott balliberális tábor új messiását. 

A Magyar Péter mozgalma köré-mögé beálló egyes (ál)civil szervezetek, támogatók, influenszerek a maguk eszköztárával mozgósítani akarják a hazai nyilvánosságot, és nagyszabású kollektív kampánytevékenységeket koordinálnak a progresszív-baloldali, globalista célok előmozdítása – így a nyílt társadalom hazai megteremtése – érdekében. Soros György vonatkozásában annyiszor bebizonyosodott, hogy mára már axiómaként állíthatjuk, hogy az Amerikában élő, magyar származású milliárdos spekuláns arra használja a hozzá köthető Nyílt Társadalom Alapítványokat (OSF), valamint az azon keresztül pénzelt (ál)civil szervezeteket, hogy politikai nyomást gyakoroljon a nemzetállamok kormányaira, és a világ számos pontján a nyílt társadalmak eszmerendszerét propagálja. Mint ismeretes, az OSF vezetését Soros György 2022 decemberében átadta a fiának, Alex Sorosnak, aki kijelentette, hogy apjánál nyíltabban fogja támogatni a baloldalt és az amerikai demokratákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK