Ezt tudjuk eddig Karácsony Gergelyék baloldali korrupciós ügyéről, a hídpénzbotrányról

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely semmire sem adott magyarázatot
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Mandiner húsz pontban szedte össze a gyalázatos milliárdos hídpénzbotrány legfontosabb történéseit, ami Karácsony Gergely szerint meg sem történt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedek legnagyobb baloldali korrupciós botránya bontakozik a szemünk láttára a fővárosban. A néhány évvel ezelőtti Lánchíd-felújítás már a nyomozó hatóság ingerküszöbét is elérte, de Karácsony Gergely főpolgármester és szövetségesei úgy tesznek, mintha semmi nem történt volna. Pedig az ügyben eddig előadott védekezésük már összeomlott, ráadásul a legújabb fejlemények szerint a szálak a Városháza irányába mutatnak. De nézzük pontokba szedve, mi is történt pontosan és hogyan jutottunk el idáig – írja a Mandiner.

karácsonygergely, tuttokata
Karácsonyék úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi sem
Fotó: Facebook

Bezárt a számlagyár

1. A hídpénzbotrány kirobbanásának előzménye, hogy tavaly novemberben az adóhatóság őrizetbe vett egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt, aki nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával házkutatást is tartott a bukott jogásznál. A NAV nyomozói összesen 33 fővárosi helyszínre szálltak ki – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le.

3. Az adóhatóság  az ügyben kiszállt többek egy Hegedüs Dániel nevű ügyvédhez is, róla a későbbiekben még lesz szó.

4. Ugyanennek az eljárásnak a keretében házkutatást tartottak a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Sokmilliárdos túlárazás

5. A cégről tudni kell, hogy még Tarlós István regnálása alatt, 2019 szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

6. A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21.8 milliárd helyett 26.8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

7. A drágulásra Karácsony Gergely azóta sem adott értékelhető magyarázatot. Amikor 2021 januárjában az Inforádióban rákérdeztek erre, a főpolgármester úgy fogalmazott: 

Nézze, erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani.

karácsonygergely, kampány
Karácsony Gergely hárít, nem ad magyarázatot a hídpénzbotrányra
Fotó: Magyar Nemzet

8. A sajtóban később az is megjelent, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. 

9. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Újabb kulcsszereplő lépett színre

10. A gépezetbe ugyanakkor hiba csúszott, mivel időközben Viget 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották a praxisa gyakorlásától. Ekkor vonták be Hegedüst az ügyletekbe, akiről úgy tudják, a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező összegeket, és

 további mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

11. Utóbbi utalás azért is figyelemre méltó, mert Hegedüsnek papíron semmi köze a Sunstrike-hoz, de az összefonódást mutatja, hogy ügyvédi irodája egy épületben volt Vig vállalkozásával.

12. Megjegyzendő az is, hogy a Hegedűs által felmarkolt pénzekkel így már  – a médiában megjelent korábbi értesülések szerint – közel 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzájutottak az ügyben érintettek.

13. Lényeges körülmény, hogy az ügyben nemcsak a NAV, hanem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálatot indított januárban. A kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, a gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálták. 

A Kehi jelentése porrá zúzta Karácsonyék védekezését

14. Múlt hét pénteken a Kehi közzé is tette a részjelentését és sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között.

15. A dokumentum ráadásul pontosan, lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, a dátumok pedig alapjaiban cáfolják meg a botránytól ellépni próbáló Karácsony Gergely főpolgármester eddigi védekezését.

16. A főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

17. A Kehi azt is rögzítette, hogy az A-Hídtól az első utalás 2020 november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. Ezt további két tranzakció követte 2020. december 9-én és 2021. január 19-én, mire eljutottak a szerződés 2021 február eleji aláírásához.

18. A beérkezett ajánlatok bontásának időpontja azért lényeges egy közbeszerzési eljárás során, mert az ajánlatkérő (ez esetben a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.) a bontást követően látja a beérkezett ajánlatokat, és bár a közbeszerzés végeredményét még nem hirdetik ki, de már pontosan lehet látni, hogy az adott közbeszerzési eljáráson melyik cég nyert. Az A-Híd Zrt. a Kehi szerint az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesítette Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben, azaz egy héttel azután, hogy a BKK már tudhatta, hogy ki nyerte meg a Lánchíd felújításának projektét, csak még formálisan nem hirdették ki a győztest, és nem kötöttek vele szerződést.

Közpénzből készpénz

19. A jelentésből az is egyértelműen kikövetkeztethető, hogy valósak azok a sajtóban megjelent információk, miszerint a közel másfél milliárd forintot Vig és Hegedüs számláira utalták, majd onnan készpénzben felvették. Az A-Híd a jelentés után próbált magyarázkodni, de az nem tűnt valami meggyőzőnek.

20. Már csak egy kérdés maradt: hol a pénz? Karácsonyék természetesen erre sem erre, sem a tender sokmilliárdos megdrágulására nem adtak választ, de megtette ezt helyette Bajnai Gordon egyik régi harcostársa, aki egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza a baloldali politikusoknak.