A baloldal brüsszeli tevékenysége miatt indított vizsgálatot az Európai Ügyek Bizottsága

GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő A baloldal brüsszeli politikai akciói a magyar érdekkel szemben címmel benyújtott kezdeményezésére az Országgyűlés európai ügyek bizottsága szerdai ülésén öt igen szavazattal, két nem ellenében elfogadta, hogy vizsgálatot folytasson az ügyben.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Deutsch Tamás szerint leleplezhetők a hazaáruló, baloldali politikai manőverek. Deutsch Tamás a bizottsági ülésen kijelentette: a 2019 és 2024 közötti európai parlamenti ciklusban "a magyar dollárbaloldal pártjai minden energiájukat" azért mozgósították, hogy ártsanak a hazájuknak.

Deutsch Tamás azt mondta, hogy a dollárbaloldal képviselői meg akarták akadályozni, hogy Magyarország több forrást kapjon az Európai Uniótól a 2020-ban elfogadott hét éves költségvetési ciklusban. Ez a tervük kudarcba fulladt, Orbán Viktor miniszterelnök fellépésének eredményeként Magyarország 2,5 milliárd euróval több forrást kapott- emelte ki. Ezek után a dollárbaloldal azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarország ne jusson hozzá a forrásokhoz - folytatta a politikus. Kifejtette, hogy 

a Magyarországgal szemben áskálódó, hazugságok alapján a brüsszeli bürokrácia önkényesen, a jogi normákra tekintet nélkül indított eljárásokat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a dollárbaloldal be is vallotta az akcióit. Emlékeztetett Gyurcsány Ferenc (DK) volt miniszterelnök egyik rádióinterjújára, ahol a volt miniszterelnök "termelési jelentés szerűen" számolt be a Magyarország elleni áskálódásokról. Kitért Hajnal Miklós (Momentum) nyilatkozatára is, amelyben az ellenzéki képviselő büszkeséggel számolt be arról, hogy a Momentum EP-képviselői elérték, hogy Magyarország ellen jogállami eljárás induljon.

Deutsch Tamás arról is felhívta a figyelmet, hogy nincs a magyar belpolitikának olyan történése, amelyekről a Momentum, a DK, a Jobbik és az MSZP ne tájékoztatná az európai parlamentet azzal a szándékkal, hogy tegyenek rendet Magyarországon.

Kitért arra is, hogy az ellenzék a közvetlen brüsszeli források elosztása mellett kampányol, mint mondta, ez az összeg jóval kevesebb, mint a "nemzeti borítékban" Magyarországnak járó fejlesztési forrás. 

El a kezekkel a magyar nemzeti forrásoktól 

- fogalmazott a politikus. Fekete Győr András (Momentum), a bizottság tagja politikai hallucinációnak, alternatív valóságnak nevezte az elhangzottakat. Mint mondta, a magyar valóság a kegyelmi ügy, illetve a kedden Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel. Hozzátette, hogy "nem fog menni, hogy a Fidesz a Momentumon verje el a port".

Juhász Hajnalka (KDNP) arra mutatott rá a vitában, hogy a magyar baloldali képviselők új "szokásjogot" vittek az EU-ba azzal, hogy saját nemzetük ellen lobbiznak. Balassa Péter (Jobbik) azt mondta, hogy a Fidesz hiteltelen politikája miatt nem jut hozzá Magyarország és a magyar emberek az uniós forrásokhoz. Illés Boglárka (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek joguk van tudni, hogy mit és hogyan képviselnek az általuk választott képviselők Brüsszelben. Tessely Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke elmondta, hogy a munkát rendkívüli bizottsági ülésen folytatják meghallgatásokkal. Erre az ülésre április 16-án kerül sor.