Döbbenetes dolog miatt veszélyezteti a biciklisek életét Karácsony Gergely a fővárosban

Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Egyre több nagyon forgalmas egyirányú utcába csinálnak szembe biciklis forgalmat Karácsony Gergelyék – írja a Metropol legújabb összefoglalójában. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

A napokban szembesültek a XIII. kerületi Újlipótváros lakói azzal a helyzettel, hogy rengeteg helyre kerékpáros sávokat és kerékpáros nyomokat festettek fel Karácsonyék. A felháborodás nem azért tört ki, mert közúti jelekkel segítik a biciklisek haladását, hanem azért, mert

ezeket rengeteg egyirányú utcába festették fel, szembe az autóforgalommal. Az autósok kiakadtak, de sok kerékpáros is a fejét fogja az életveszélyes "fejlesztés" miatt.

Nincs átgondolt koncepció, csak marketingpolitizálás

A Metropol szerint a helyzet a szokásos: koncepció nincs, csak ötletelés és egy vödör sárga festék, aztán a forgalommal lesz, ami lesz.... – így "fejleszt" várost Karácsony Gergely, miközben 5 éve semmilyen igazi új beruházás nem történik Budapesten.

Szembefordították a bicikliseket az autóforgalommal Forrás: Fügedi Richárd

Közel két tucat egyirányú utcát kétirányúsítottak a kerékpárosoknak

A portál emlékeztet rá, hogy a KRESZ néhány éve lehetőséget ad arra, hogy az egyirányú utcát kétirányúsítsák a biciklisek számára, de azt csak ott érdemes megcsinálni, ahol a forgalmi viszonyok megengedik. Például elég széles az utca hozzá, vagy olyan jelentős a bicikliforgalom és alacsony az autós, hogy a kétirányúság nem vezet konfliktushoz, esetleg balesethez a biciklisek és autósok között. Itt szóba se jönnek ilyen szempontok.

A főként a Visegrádi utcát és a Váci út mellékutcáit érintő kétirányúsítások kapcsán majd két tucat utcában fordították szembe a bicikliforgalmat az autósokkal.

A jelentős forgalmú Angyalföldi utcában és a Visegrádi utca teljes hosszában kétirányú kerékpárutakat alakítottak ki. Emellett az Ipoly utca is hasonló módon lett kétirányúsítva, mint például a Csata, Huba, Botond, Alig, Röntgen, Thurzó, Herzen, Bessenyei utcák szakaszai, valamint a Szent István park szervizútjain is szembe fordították a bicikliseket az autóforgalommal.

A projekt térképen a kétirányú nyilak jelölik a biciklis kétirányúsítást Forrás: BKK

Milliárdok szakmaiatlan és veszélyes kerékpáros fejlesztésekre

A Metropol összeállítása alapján ezek a fejlesztések záró akkordjai voltak a botrányok sorozatát kiváltó VEKOP-os támogatásból megvalósult programnak, aminek keretében több mint 8 milliárdot fordított a főváros baloldali vezetése kerékpáros ,,fejlesztésekre". Ennek közel egymilliárdos eleme volt a „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében" című projekt.

Az uniós fejlesztést Karácsony Gergelyék a főváros és a BKK között megvalósuló konzorcium keretében használták fel botrányosan, hiszen ennek keretében csinálták például a Flórián tér kerékpársávját, vagy festettek szintén kerékpársávot a forgalmas Árpád fejedelem útja mindkét oldalára, úgy hogy az úttól pár méterre egy biztonságos kerékpárút van. A fejlesztések célja eredetileg ,,a forgalombiztonság növelés megteremtése" lett volna a megvalósuló bicikliutakkal, sávokkal és jelekkel, de a szakmaiatlan fejlesztés sokkal inkább fokozta a balesetveszélyt.

Baleset- és életveszélyes autósok és biciklisek számára is Forrás: Fügedi Richárd

A lakóknál betelt a pohár, elegük van

A megkérdezett helyiek közül mindenki helyteleníti az új biciklis fejlesztést. A legtöbben amellett, hogy szakmaiatlannak tartják, a balesetek veszélyére is felhívták a figyelmet.

– mondta a lapnak Júlia.

– fejezte ki felháborodását Ferenc, aki maga is sokat biciklizik. Szerinte

aki komolyan veszi ezeket a jelöléseket, és ott biciklizik szembe az autós forgalommal, azt könnyen elüthetik.

Karácsony Gergely nem tesz semmit, csak hülyeségeket Forrás: Fazekas Máté

Összességében pedig teljesen értelmetlennek tartja az egész munkát.

A teljes írást ITT olvashatják.