Itt a bizonyíték: Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegye Magyarországot

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, ágyú, tüzérség, Donbasz, howitzer
Ukrainian servicemen fire at Russian positions with a 105mm howitzer in the region of Donbas, on March 13, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
A Washington Post birtokába került titkosszolgálati dokumentumokból döbbenetes dologra derült fény. Zelenszkij több olyan dologra tett javaslatot, amelyek rendkívüli mértékben a háború eszkalációjához járult volna hozzá. Az ukrán kormány azt tervezte, hogy felrobbantja a Barátság kőolajvezeték Magyarországba irányuló ágát, hogy tönkretegyék - ahogy fogalmaztak - "Orbán Viktor miniszterelnök iparát". Vagyis: Magyarországot. Zelenszkij mindezt annak ellenére tervezte, hogy Magyarország milliós nagyságrendben segít az ukrán menekülteknek.
Vágólapra másolva!

A The Washington Posthoz került hírszerzési dokumentumok alapján kiderült, hogy a zárt ajtók mögött az ukrán elnök agresszív ösztönöktől vezéreltté válik, ami éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt eljátszott nyugodt, sztoikus államférfival. A korábbi hírszerzési dokumentumokhoz hasonlóan a most napvilágot látott titkos jelentések is egy üzenetküldő platformon terjedtek. A most nyilvánosságra hozott információk részei a Pentagon-iratok néven ismert adatcsomagnak, amelyet a 21 éves Jack Teixeira osztott meg a közösségi médiában.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Mit lehet eddig tudni a frissen kiszivárgott titkos dokumentumokból?

Zelenszkij egyébként többek között orosz falvak elfoglalására tett javaslatot, hogy így zsarolja Putyint.

Továbbá egy olyan csővezeték lebombázását akarta elérni, amely NATO-tagállamba szállít orosz olajat.

Ez a csővezeték valójában a Barátság vezeték lett volna, amely Magyarországra szállítja a nélkülözhetetlen orosz kőolajat. A magyar ipar és gazdaság - a szocializmus időszakából adódó - helyzete miatt rendkívül függ az orosz kőolajtól. A magyar kormány elérte, hogy mentességet kapjon Magyarország a vezetékes úton szállított kőolajra. Ez az ukrán lépés továbbá azért is veszélyes, mert nemcsak hogy szabotálnák egy egész ország iparát, de egy NATO-tagállam elleni merényletről is beszélünk, amely eddig nem látott méretű eszkalációhoz vezetne, arról nem is beszélve, hogy Ukrajna hangsúlyosan szeretne NATO-tagállammá válni.

A titkos iratokból az is kiderül, hogy Zelenszkij nagy hatótávú rakétákat szerezne be, amelyekkel Oroszország nemzetközileg is elismert határain belüli célpontokat támadhatna. Ez a lépés arra kényszerítheti Oroszországot, hogy akár durvább és szélesebb offenzívát indítson olyan fegyverekkel, amelyeket eddig még nem használtak a háború során.

A napvilágot látott titkosszolgálati jelentések Zelenszkij terveit részletesen tartalmazzák, amelyek az ukrán elnöknek a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját dolgozták fel.

Fény derült egy olyan feljegyzésre is, ami az idén február közepén készült és a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, illetve Zelenszkij közötti megbeszélést rögzítette.

A megbeszélésen az ukrán elnök javaslatot tett arra, hogy az országa robbantsa fel a Magyarország számára nélkülözhetetlen orosz kőolajat szállító Barátság vezetéket.

Magyarország gazdasága függ a vezetéktől Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem egyedi esetről van szó

Az újság által feldolgozott vonatkozó részben Zelenszkij minden kertelés nélkül kijelentette, hogy a vezetéket fel kell robbantaniuk, mert

ezzel tönkre tudnák tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, amely erősen az orosz nyersolajra épül.

Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az USA hírszerzésének tisztviselői - óvatoskodva - odabiggyesztették, hogy szerintük az ukrán elnök "a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg".

Az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy "bármit történhet a Barátság vezetékkel", amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.

Ebből jól látható az, hogy Zelenszkij őrült kirohanása nem minősül egyedi esetnek, ugyanis már korábban is fenyegette Magyarországot hasonló cselekedettel.

Hogyan lehet, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen szervezkedik?

Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Twitteren reagált a kiszivárgott döbbenetes jelentésekre.

Az államtitkár bejegyzésében azt írta:

Ukrajnának magyarázatot kell adnia nagyon gyorsan a provokációjukra

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Facebookon reagált a megdöbbentő tervekre. Azt írta, hogy „amennyiben a hír igaz, akkor ez egy nagyon barátságtalan, elhibázott, ostoba lépés lett volna. Értem, hogy Ukrajnának sok magyar kormányzati intézkedés, kommunikáció nem tetszik, de ez nem indokol ilyen tervet, ötletet".

- tette hozzá

Továbbá említést tesz arról, hogy Magyarország minden véleménykülönbség ellenére sok százezer menekültön segített az elmúlt 15 hónapban. Mint mondta, hazánk segélyeket, gyógyszereket küldött, továbbá a végeredményét tekintve minden Oroszország elleni szankciót megszavazott.

- írta.

Ukrajna nem azt nézi, hogy Magyarország mit ad

mondta a Magyar Nemzetnek Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.