Az ügyeskedők nyerhetnek a minisztérium roma-pályázatán

Vágólapra másolva!
Roma kisvállalkozások támogatására hirdetett pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A pályázattal 3 millió forintot lehet nyerni technológiai fejlesztésekre. Szakértők szerint azonban a pályázat éppen a rászorulókhoz nem jut majd el. Ehelyett azok jutnak majd pénzhez, akik jól lobbiznak a roma önkormányzatoknál. Mint mondják, a pályázat jelenlegi formájában magára hagyja a roma kisvállalkozókat.
Vágólapra másolva!

Roma vállalkozások támogatására indít pályázatot októbertől a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A program keretében azok a roma mikro- és kisvállalkozások juthatnak legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyek 50 főnél kevesebbet foglalkoztatnak, nettó árbevételük pedig nem éri el a 700 millió forintot. A pályázati pénzt eszközeik, gépeik, berendezéseik fejlesztésére használhatják. Pénzhez juthatnak ezen kívül olyan vállalkozások is, amelyek tevékenységükkel a roma közösség társadalmi integrációját segítik, azaz például cigányokat foglalkoztatnak.

A minisztérium segítséget nyújt a pályázatok elkészítéséhez is: a pályázati költségeket 100 ezer forintig megtéríti a tárca. A programba ezenkívül bevonják a Helyi Vállalkozói Központokat és az Országos Cigány Önkormányzatot. A tárca reméli, hogy segítségükkel minden érintetthez eljuthat a pályázat híre.

Lakatos Sándor, a gazdasági minisztérium referense az [origo]-nak elmondta: a pályázatra idén 200 millió forint áll rendelkezésre. A minisztérium 60-150 pályázatot vár, mivel arra számítanak, hogy többen csak a maximálisan elnyerhető 3 milliós összeg töredékére pályáznak majd. A pályázat - Lakatos elmondása szerint - hazai és nemzetközi tapasztalatokra épít. Az Egyesült Államokban, Skandináviában és sok EU-tagországban is több hasonló, pozitív diszkriminációt megvalósító program működött már sikeresen.

A roma vállalkozók támogatásával foglalkozó szervezetek szerint azonban a pályázat jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy az igazán rászorulókat támogassa. Laczkó Zsuzsa, a kisvállalkozások fejlesztésével foglalkozó SEED Alapítvány munkatársa szerint a pályázat jó szándékkal született, különösen azért, mert külön is megszólítja a romákat. Úgy vélte azonban, hogy azok a romák, akiknek igazán szükségük lenne a támogatásra "borzasztóan magukra lesznek hagyva ebben a dologban".

Kérdéses, hogy eljut-e majd a pályázat azokhoz, akiknek valóban szükségük lenne rá. "A roma vállalkozók között is van egy nagyon jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező réteg" - mondta Laczkó. A pályázatnak azonban éppen azokon kellene segítenie, akik egyébként is kevesebb lehetőséghez jutnak - vélekedett.

Laczkó szerint aggályos a pályázat azon része is, amely szerint a helyi cigány önkormányzatok vagy más roma érdekképviseleti szervezetek támogatásával lehet elnyerni a pályázatot. Így ugyanis azok a vállalkozói csoportok juthatnak előnybe, amelyek jobb kapcsolatokkal rendelkeznek.

Laczkó úgy vélte, problémákat vet fel a pályázatok elkészítése is. Az érintett vállalkozók nagy része ugyanis nem tudja megírni a pályázatot, amely így jó üzlet lehet azoknak, akik ezt vállalják majd 100 ezer forintért. Nem elég, ha olyan pályázat születik, amely nagy eséllyel sikeres lesz. Az is fontos lenne, hogy szakemberek álljanak a pályázók mellett, akik azt is elmondják, hogyan tudják majd vállalkozásuk fejlesztésére a legjobban felhasználni a pályázati pénzeket - mondta.

Laczkó szerint azonban a pályázat egyik legnagyobb hiányossága, hogy nem emeli ki a roma fiatalokat. Annak ellenére, hogy ők jelentik a roma társadalom legversenyképesebb rétegét. Ezzel szemben olyan roma vállalkozók juthatnak majd pénzhez Laczkó szerint, akik évek óta küszködnek vállalkozásukkal olyan területeken, ahol még kereslet sincs.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!