Feljelentés a diákközpont ügyében

Vágólapra másolva!
Visszaéléseket gyanít az Oktatási Minisztérium a budapesti Hallgatói Információs Központ tavalyi beruházásánál, ezért hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt feljelentést tett. A BRFK augusztus eleje óta nyomoz az OM egyik cége, a Multinova Kft. ügyében. A szaktárca ismeretlen tettes ellen tett feljelentést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap információi szerint a feljelentés nagyobb része a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ és Könyvtár (HIK) beruházása során elkövetett szabálytalanságokat, másik része a projektet irányító Multinova Kft. napi gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat tartalmazza.

A diákközpont terve még a tárca előző vezetése idején fogalmazódott meg. A HIK-et nagy viták után a Reviczky utcából elköltöztetett Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár helyén alakították ki másfél milliárd forintos beruházással. Az intézmény tavaly december közepén nyílt meg 13 olvasóteremmel és 300 számítógépes terminállal.

Az OM a kormányváltást követő átvilágítás után már tavaly közzétette, hogy a HIK-projektben részt vevő vállalkozók közül egyiket sem közbeszerzési eljárással választotta ki a beruházás végrehajtásáért felelős Multinova Kft. A tárca szerint több vállalkozóval kötött szerződés is hátrányos volt.

Szó sem volt sem hátrányos, sem szabálytalan szerződésekről - mondta Orbán Imre, a Multinova Kft. korábbi ügyvezető igazgatója, akinek 2002 szeptemberében rendkívüli felmondással szűnt meg a beosztása.

Orbán Imre korábban panasszal fordult az adatvédelmi biztoshoz, mivel állítása szerint a minisztériumból való távozása után a tárcánál elolvasták e-mailjeit. Orbán elbocsátása miatt munkaügyi pert is indított az OM ellen, és úgy véli: a feljelentés a tárca kicsinyes bosszúját jelenti.