Újabb tömegsírokra leltek Irakban

Vágólapra másolva!
Tizenötezer emberföldi maradványaira bukkantak Bábil tartományban négy tömegsírban - jelentette be kedden Bagdadban az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC).
Vágólapra másolva!

"A múlt héten négy tömegsírt találtak csak Hilla városában(Bábil tartomány székhelyén, Bagdadtól 100 kilométernyire délre) hozzávetőlegesen 15 ezer holttesttel" - mondta az Ahmed Csalabi vezette, Washington támogatását élvező szervezet szóvivője. Az áldozatokkal a megbuktatott iraki elnök, Szaddám Huszein elnyomó gépezete végzett.

"A helyi lakosok szomorúan és mindenféle segítség nélkül hozzáláttak a csontok összegyűjtéséről. Az anyák és a családapák személyi okmányaik és ruháik alapján igyekeznek azonosítani gyermeiket" - tette hozzá.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint május elején a tartományban már találtak egy tömegsírt a Hillából délre vezető út mentén, ahol 35 ember földi maradványait hantolták ki. Az áldozatokat valószínűleg 1991-ben temették el.

Az INC szóvivője felszólította az iraki újjáépítési és segélyirodát (ORHA), a nem kormányzati szervezeteket, valamint az emberi jogi csoportokat, hogy "segítsenek az iraki népnek a több százezer eltűnt hollétének felkutatásában".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!