Egyre erősödik a kánikula

Vágólapra másolva!
Egypár zivatar még lehet kedden, de utána egyenletes a melegedés. Kánikula lesz a hétvégén. Csapadékra péntek reggeltől nem kell számítani, és jövő hétfőn már 37-38 fok lesz Szeged és Pécs környékén.
Vágólapra másolva!

Néhol még zivatarra kell számítani kedden a déli óráktól, főként az Északi-középhegység térségében, a Tiszántúlon, esetleg a déli megyékben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztető előrejelzése szerint. Egy-egy zivatargócban kis valószínűséggel előfordulhat 20 milliméter feletti csapadék, ez főként a Tiszántúlon fordulhat elő. Felhőszakadás-veszély miatt két kelet-magyarországi megyére, Szabolcs-Szatmár-Beregre és Hajdú-Biharra adott ki első szintű figyelmeztetést az OMSZ.

Az elhúzódó zivatarveszélyt az okozza, hogy kedd estig váltakozó nedvességtartalmú, kissé hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Kelet-Magyarországon a labilis légállapotú levegő nagyban elősegíti a gomolyfelhő-képződést és a záporok, zivatarok kialakulását.

A sok napsütés mellett ugyanakkor zártabb felhőzet alakul ki délelőtt és délben északnyugaton, emiatt ott kisebb eső is lehet. Keleten helyenként megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A hőmérséklet napközben 26, 30, késő este 19, 24 Celsius-fok között várható

A hidegfronti hatás is nagyon lassan szűnik meg. Emiatt kedden még sokaknál jelentkezhet fejfájás, migrén, szédülés. Ingadozhat a vérnyomás, fokozódhatnak a reumatikus, illetve görcsös fájdalmak. Halmozottabban észlelhetők az allergiás tünetek. Hosszabbá válhat a reakcióidő.

Egyre melegebb és kiszámíthatóbb idő lesz a héten. Szerdán már 31 fokig melegszik a levegő, gyengén felhős lesz az ég. Péntektől igazi strandidőre és 34 fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani, eső, zápor, zivatar nélkül. Szombaton még nagyobb lesz a forróság, 35 fokig melegszik az idő, sőt jövő hétfőn már 37-38 fok lesz Szeged és Pécs környékén. Jelenleg a Balaton és a Tisza-tó vize 24 fokos, a Velencei-tavon 25 fokot mértek - további vízhőmérsékleti adatokat itt talál.