Ezt tudjuk eddig az új típusú, személyzet nélküli magyarországi boltokról

Vágólapra másolva!
Készen áll az a technológia, aminek révén a hagyományos üzletek átalakítást követően, személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. A többek közt már Csehországban is eredményesen működő, „vegyes” modellt Magyarországon is meghonosítanák.
Vágólapra másolva!

A távfelügyelt, személyzeti nélküli boltok koncepcióját a magyarországi Laurel Kft. adaptálta Magyarországon. A vállalat azt ígéri, hogy május 15-i szakmai konferenciáján bemutatja kész megoldását, melynek bevezetése több bolthálózatnál is előkészítés alatt van. A vállalatnál úgy látják, az újdonság nemcsak a vásárlók és a kereskedők számára hoz előrelépést, hanem egy fokozódó társadalmi probléma kezelésében is segíthet.

„Jól látszik, hogy még a kereskedelem legnagyobb, globális szereplői is keresik, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggazdaságosabban bevezetni az automatizált boltokat. Az Amazon például a közelmúltban hátrált ki a nagy méretű üzleteinél a Just walk out koncepcióból, valamint a gépi látás technológiájából. 

A mi kidolgozott megoldásunk teljesen automata üzemmódú, akár konténerméretű üzlet működtetésére is alkalmas, de elemzéseink szerint a hazai piacon jelenleg az úgynevezett hibrid modellre van nagyobb igény

– fejtette ki Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa.

bolt, vásárló, üzlet, retail
Távfelügyelt boltok nyílnának Magyarországon még ezen a nyáron (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A hivatalosan a május 15-i XI. Laurel Retail Konferencián debütáló megoldásnál a meglévő boltok 

  • a legforgalmasabb órákban az eddigiekhez hasonlóan működnek, míg 
  • a megszokott nyitvatartási időn kívül (pl. éjszaka, szünnapokon) teljesen automata üzemmódban, távfelügyelet mellett fogadják a vevőket. 

A vásárlók ekkor olyan technológiákat beiktatva léphetnek be a boltba és fizethetnek, amelyek már számtalan helyen élesben, megbízhatóan működnek.

Az új rendszer a már igazoltan hatékony nemzetközi példák Magyarországra szabott változata, több egyedi fejlesztéssel. Az alapkoncepció olyan, hazánkkal e téren összehasonlítható országokban is kiválóan működik, mint Csehország, ahol idén már rohamléptekben terjesztik ki a megoldást. Bessenyei István szerint ez alapján megalapozott az a várakozás, hogy a rendszer itthon is sikeres lesz.

Azaz a vevők könnyen boldogulnak majd a használattal, és örülnek, hogy bármikor betérhetnek a boltba, a kereskedők pedig működési költségeik optimalizálása mellett jutnak számottevő többletbevételhez.

Ahogy az Origo megírta, a kiskereskedelmi fejlesztések kapcsán korábban a Laurel Kft. dolgozta ki azt a rendszert, mellyel az áruautomatákat is be lehet kötni a NAV-hoz.