Egyszerre szánta rá magát komoly lépésre a Louis Vuitton, a Tiffany, és a Dior

Vágólapra másolva!
Pert indít a Louis Vuitton a Visa és a Mastercard ellen, a perhez az LVMH luxusipari óriás több ismert márkája csatlakozott. A per azért indul, mert az LVMH szerint túl magas díjat fizetnek a vevőik bankkártya-használatáért.
Vágólapra másolva!

Bíróságára citálja az LVMH luxusipari óriáscég a két nagy amerikai fizetési szolgáltatót, a bankkártyáikról világszerte ismert Visát és Mastercardot. Az LVMH-hoz jól ismert luxusmárkák tartoznak a ruházat, az órák, és a kiegészítők világából, mint például a Louis Vuitton, a Tiffany & Co., a Christina Dior vagy a Bulgari. Ezek közül legalább egy tucat részt vesz a perben – írja a Retail Gazette.

A The Telegraph úgy tudja, hogy a per mögött egyenesen az LVMH tulajdonosa, Bernard Arnault áll, azaz az ő döntése volt a jogi eljárás megindítása a fizetési szolgáltatók ellen.

Bernard Arnault jelenleg a világ leggazdagabb embere, a luxusbirodalom első számú vezetőjéről készített összeállításunkból sok érdekességet megtudhat az üzletemberről és vállalatának működéséről.

Bernard Arnault, LVMH
Bernard Arnault az LVMH luxusipari vállalat mögött álló legfontosabb szereplő, a legendás üzletember jelenleg a világ leggazdagabb embere (2015-ös felvétel)

Bár az ügy részletei nem ismertek, de meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy az LVMH (illetve Aranult) nem nyugodott bele abba, hogy 

hosszú ideje vitatkoznak a két amerikai vállalattal a bankkártyás vásárlások jutalékáról, ám számukra eredménytelenül. 

A vita hátterében az áll, hogy a kiskereskedőknek jutalékot kell fizetniük akkor a pénzintézeteknek, amikor egy vásárlójuk a Mastercard vagy a Visa által kibocsátott bankkártyát használja vásárláskor. A jutalék mértéke lehet a vita alapja, mely viszont elsősorban a bankkártyáikról ismert vállalatok döntési területe. Az LVMH indította eljárás alapja alighanem az, hogy a bírósággal mondassák ki, túlzó mértékű a bankközi jutalék mértéke, illetve egyoldalú módon kezelik azt az amerikai fizetési szolgáltató vállalatok.

A bankkártyás fizetések kapcsán jelentkező jutalékok illetve díjak régóta éles viták tárgyát képezik a kiskereskedelemben, legyen szó a világ bármely tájáról. Sok kereskedő azzal érvel, hogy a díjak csökkentik a piaci verseny hatékonyságát, milliókba kerülnek, és végső soron drágábbá teszik a vásárlást, mert a kiskereskedőknek valamilyen módon be kell azokat építeniük eladási áraikban. Mindez hosszú távon senkinek nem jó.

A luxusipari cégeket megelőzően több nagyvállalat döntött úgy, hogy jogi úton próbál érvényt szerezni álláspontjának a Visa és a Mastercard ellenében. A Vodafone, az Ocado és a Fortnum & Mason is indított már ügyeket a bíróságokon a kérdés miatt, egymástól függetlenül. A Vodafone egyik állítása az volt, hogy a jutalékok szedése a hatályos (brit) versenytörvénybe ütközik.

credit card, debit card, bankkkártyák, visa, mastercard
A Visa és a Mastercard is a bíróságról kaphat meghívólevelet az LVMH döntése miatt
Fotó: Shutterstock

A két amerikai óriás szinte megszokta, hogy számos országban időnként bíróság előtt kell érvelniük a díjak mellett. 

A Visa és a Mastercard is hangsúlyozza, hogy a jutalékok mértékét nem önkényesen állapítják meg,

hiszen figyelembe kell venniük az aktuális szabályozásokat, melyek kijelölik számukra a mozgásteret a döntéshez. Emellett folyamatosan törekednek arra, hogy ezért cserébe egyre jobb és jobb szolgáltatásokat nyújtsanak.