Döbbenetes, miért nincs a repülőgépeken 13. sor

Vágólapra másolva!
Rengeteg repülőgépen nincs 13-as sor. De vajon mi ennek az oka: babona vagy praktikus okok állnak mögötte?
Vágólapra másolva!

A repülőgépeken ülve valaha is feltűnt már, hogy hiányzik a 13. sor? Nem tévedés, ez egy tudatos döntés a légitársaságok részéről. De vajon miért? 

Linda Jojo, a United Airlines szóvivője adott választ a kérdésre. A Washington Post egyik cikkében, amely a légitársaság Braille-írással történő kabinjelöléseiről szólt, megemlítette, hogy a 13. sor kihagyása megkönnyíti a közlekedést a gépeiken a vakok és gyengénlátók számára. 

Ez a furcsaság nemcsak a Unitednél figyelhető meg, hanem más légitársaságok, mint a Lufthansa és a Ryanair is kerülik ezt a sorszámot. 

Persze nem minden légitársaság osztozik ebben a babonában. 

A Boeing 777-200-on egyébként már eleve hiányzik a 13. és 14. sor, az Airbus A319-en a 12-14. sor, az Airbus A320-on pedig szintén hiába keresnénk 13. sort. 

A Travel + Leisure szerint a légitársaságok a sorszámok átugrásával az ülések egységes elrendezését célozzák meg. A Boeing 737-ben például nincs 4., 5. vagy 6. sor, hogy az első osztályon több hely jusson az 1., 2. és 3. sornak. A többi sor átszámozása megkönnyíti a helyfoglalást és a helykeresést, valamint egyenletes, kerek utolsó sorszámot eredményez, mint a 30 vagy a 40. 

A Promotions hozzáteszi: ez a logika megkönnyíti a szerencsétlennek tartott számok, mint a 13. kihagyását. 

De nem csak a 13-as számhoz köthető babona játszik szerepet a légitársaságoknál. Például az Olaszországba és Brazíliába tartó, illetve onnan induló járatokon kihagyhatják a 17. sort, mivel ennek a számnak negatív jelentése van. Kínában a 14-et tartják balszerencsésnek, így az oda tartó vagy onnan induló járatokon sem fordulhat elő ez a sorban. 

Calendar,With,Red,Mark
Péntek 13-a már sok magyarnak hozott szerencsét
Fotó: Oleg Golovnev / Shutterstock

A 13-as számhoz és az igencsak ritka, évente legfeljebb háromszor előforduló péntek 13-hoz fűződő hiedelmek és babonák Magyarországon is régóta a mindennapok részét képezik.

A Szerencsejáték Zrt. felmérése szerint

 péntek 13-án sokan próbálnak szerencsét, a 13-as szám pedig szerencseszámként is az egyik legnépszerűbb a hazai játékosok körében.

A magyar lakosság több mint felének van szerencseszáma, és bár többnyire a 7-es az, rögtön ezután a 13-as szám következik.

Azt, hogy milyen sokan játsszák meg rendszeresen a 13-as számot, az Ötöslottó nyertesek számának alakulása jelzi igazán. Míg átlagos heteken 1000 játékosból 22-24 szerencsés ér el egynél több találatot, addig a 13-as szám kihúzásakor rendre 39-40 játékos is nyer.

A magyar lottótörténet eddigi legnagyobb nyereménye is a 13-as számhoz köthető, hiszen a 2017. február 10-én az Eurojackpot játékon bruttó 22.569.528 eurót, azaz közel bruttó 7 milliárd forintot nyerő hazai szerencsés számai között is szerepelt a 13-as.