Ez a különleges, gyönyörű kápolna a legenda szerint elriasztja a kalózokat

Vágólapra másolva!
Létezik egy olyan rejtett turisztikai látványosság, ami nemcsak csodaszép kilátással rendelkezik a tengerre, de van egy harangja is, ami elriasztja a harangokat.
Vágólapra másolva!

A walesi partvidék tele van szebbnél szebb meseszép stranddal, az egyik mögött pedig megbújik egy ici-pici, ámde annál érdekesebb építmény. Mivel nincs központi helyen, könnyedén elmehet mellette az ember, úgy hogy észre sem vette - így azonban egy felejthetetlen élményről maradhat le. Ez a St Govan's Chapel egy apró remetekápolna, amelyet a sziklába építettek St Govan's-nál, a dél-pembrokeshire-i Bosherston közelében.

A St Govan's kápolna
A St Govan's kápolna
Fotó: Wikipedia

A kis kőépület történetéről számtalan mítosz és legenda született már, amik kalózokról, angyalokról, varázslatos harangról és lépcsőkről szólnak. Ezen történetek száma attól függően változik, hogy éppen mikor látogatjuk meg a kápolnát, ami a 13. században, Szent Govan remete tiszteletére épült, aki a 6. században egyedül élt itt.

image

A mészkőszikla oldalába épített építmény mérete 20 x 12 láb (6,1 m × 3,7 m), falai mészkőből készültek, és két kamrából áll, az egyik elöl, a másik hátul található. A kápolna nagy része a tizenharmadik században épült, bár egyes részei a hatodik századra nyúlhatnak vissza, amikor Szent Gován szerzetes a kápolna helyén található barlangba költözött. Egy legenda szerint Szent Govan az épület keleti végén található kápolna oltára alatt van eltemetve.

image

Az épület bejárata az északi oldalon található, az északi és déli fal mentén alacsony kőpadok futnak végig, a nyugati végén pedig egy üres harangláb áll. A palatető a gyanú szerint az épület többi részéhez képest egy modern kiegészítés. A kápolnát a szikla tetejéről egy 52 fokból álló lépcsősor megmászásával lehet megközelíteni, bár a turisztikai szervezetek azt a legendát terjesztik, hogy ha megszámoljuk, a lépcsőfokok száma eltérő amikor lefelé majd felfelé lépkedünk rajtuk. 

image

Az épületet 1996. február 8-án I. osztályú műemlékké nyilvánították. A kápolna a Castlemartin katonai gyakorlóterületen belül van, így katonai tevékenység esetén néha megközelíthetetlen.

Egy másik legenda szerint egyik nap Szent Govant valamiért kalózok vették üldözőbe, de sikerült elrejtőznie a kis sziklás öbölnél, ahol a kápolna áll. A szerzetes végül élete végéig itt maradt, és haranggal figyelmeztette az ide látogatókat a kalózveszélyre. A kalózok azonban nem tetszett, hogy nem garázdálkodhatnak itt, ezért tervet eszeltek ki a harang megszerzésére, amit végül sikerrel elloptak a remetétől. 

image

Hajójuk azonban egy viharban elsüllyedt, és egy angyal visszajuttatta a harangot eredeti tulajdonosának, és egy hatalmas szikla közepébe zárták, hogy ne lehessen újra ellopni. A kis kápolnába látogatók ma is megcsodálhatják ezt a harangot, ami a szóbeszéd szerint még kívánságokat is teljesít!

Az idelátogatók szerint ez az egyik legkülönlegesebb hely Dél-Pembrokeshire-ben, és a megyében tett látogatás során kötelezően felkeresendő hely.

Forrás: Sun Online