Elképesztően sokan fordultak meg tavaly a világ legforgalmasabb légi közlekedési csomópontján

Dubaj Nemzetközi Repülőtér
Dubaj nemzetközi repülőtere a világ legforgalmasabb légi közlekedési csomópontja (2021-es felvétel)
Fotó: Karim Sahib
Vágólapra másolva!
Közel harmadával nőtt Dubaj nemzetközi repülőterének utasforgalma tavaly. Ezzel a reptér forgalma elérte a járvány előtti szintet.
Vágólapra másolva!

A Dubaj Nemzetközi Repülőtér a világ legforgalmasabb légi közlekedési csomópontja. A reptér nagy átszállóforgalmat kezel Ázsia és Európa, illetve Afrika között. Ezért fontos iparági adatnak tekinthető a repülőtér közlése, ami szerint 

tavaly 31,7 százalékkal nőtt a forgalmuk 2022-höz képest Így 2023-ban 86,9 millió utast regisztráltak a repülőtéren

 – számol be arról a Reuters a repteret üzemeltető társaság adatai alapján.

Ez meghaladja a 2019-es utasszámot: abban az évben, a koronavírus-járvány előtt 86,4 millió utast regisztráltak.

A repülőtérről indulók első számú célországa India volt, 11,9 millió utassal, melyet Szaúd-Arábia 6,7 millió utassal, Nagy-Britannia 5,9 millióval, illetve Pakisztán 4,2 milliól követett.

Tavaly  a Dubaj - Rijád útvonalon rekordmértékű utasszám-növekedést mértek.

Dubaj a Közel-Kelet legnagyobb turisztikai és kereskedelmi csomópontjának számít, mely kitüntetett szerepénél fogva, elsőként nyitott újra a koronavírus-járvány után. A reptér kapcsán az egyik legérdekesebb hír volt tavalyról, amikor egy elszabadult medve okozott késéseket.

A reptér várakozásai szerint idén 88,8 millió utast kezelnek majd, ami megközelíti a 2018-as év rekordforgalmát. 

Akkor 89,1 millió utast regisztráltak a repülőtéren. Dubaj légi kikötője 262 célállomásra indít járatokat összesen 104 országba, 102 nemzetközi légi társaság üzemeltetésében.

Dubaj légi iparágban betöltött szerepét az is mutatja, hogy a növekvő forgalom kiszolgálására új repülőteret is fejlesztenek ott. Ahogy az Origo megírta, a tervek szerint az új létesítménnyel akár évente 250 millió utast ki tudnak szolgálni.