80 év után megtalálták a kapitányával együtt elsüllyedt Arlington teherhajót

Arlington, hajó,
Az Arlington teherhajó
Fotó: Shipwreck Historical Society
Vágólapra másolva!
80 évvel azután, hogy elsüllyedt, a Felső-tó fenekén bukkantak rá az Arlington teherhajó roncsaira. A kapitánya rejtélyes módon úgy döntött, hogy a süllyedő hajó fedélzetén marad, ahelyett, hogy a legénység többi tagjával elmenekült volna.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a 74 méteres Arlington nevű teherhajó roncsát a michigani Keweenaw-félszigettől 56 kilométernyire északra, 183 méter mélyen a Felső-tó fenekén. A híres hajóra egy roncsokat kutató szervezet (Dan Fountain ) és egy történelmi társulat (Great Lakes Shipwreck Historical Society) bukkant rá. 

Arlington, hajó, 1940-ben a kapitánnyal a fedélzetén elsüllyedt hajót találtak a Superior-tó fenekén, Arlingtonhajó
Az Arlington teherhajó a kapitányával együtt süllyedt el
Fotó: Shipwreck Historical Society / Shipwreck Historical Society

Az Arlington az ontariói Port Arthurból az ugyanabban a kanadai tartományban található Owen Soundba szállított búzát. A tragikus baleset idején Frederick "Tatey Bug" Burke tapasztalt kapitány volt szolgálatban, amikor a hajó 1940. április 30-án hatalmas viharba keveredett, és összeütközött egy másik hajóval, a Collingwooddal. Bár az Arlington első tisztje azt az utasítást adta, hogy a kanadai északi parthoz közelebb navigáljanak, Burke felülbírálta őt, és azt követelte, hogy a hajó maradjon a nyílt tavon átvezető útvonalon. Másnap reggel a hajó főmérnöke, Fred Gilbert figyelmeztette a legénységet, hogy az Arlington süllyedni kezdett, ez pedig hatalmas riadalmat keltett a legénység körében, akik ész nélkül menekültek el a hajóról. Burke azonban a helyén maradt, és ez a döntése a történelmi társaság szerint továbbra is rejtély. Állítólag még integetett is a Collingwoodnak a révkalauzból, miközben farkasszemet nézett a hullámsírral. 

"Igazi tengerész típus volt, durva és készséges, nem az a típus, aki elhagyja a süllyedő hajót" - nyilatkozta George Mackery, akinek apja az Arlington első tisztje volt a baleset idején.

Ezt követően a hajó nagyon gyorsan elsüllyedt. A feltételezések szerint Burke azt a nyílt tengeri szokást követte, hogy a kapitánynak a hajójával együtt kell elsüllyednie. 

Forrás: New York Post