Újabb adóbotrány tört ki Új-Zélandon, ezúttal a halloweeni édességek nyalókaadója miatt

Halloween, gyerekek, csoki
Halloween: Kids Sit On Porch And Look At Halloween Candy
Vágólapra másolva!
Kisebb botrány kerekedett Új-Zélandon abból, hogy az adóhatóság azt javasolta a szülőknek, adóztassák meg a gyerekeik halloweeni édességeit. A hivatal később bocsánatot kért a különös ötletért.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi adóhivatal országos össztűz alá került, miután a hivatalos Twitter-fiókján a hatóság azt írta, hogy a szülőknek meg kellene adóztatniuk a gyerekeik halloweeni édességeit.

A hivatal szerint

egy 33 százalékos „nyalókaadó" (lolly tax) jó ötlet lenne, mivel ezzel a szülők felelősségre nevelhetik a gyerekeket

– írja a The Guardian.

Azért éppen 33 százalékos volt a javaslat, mert Új-Zélandon ez az egyik legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs. Vagyis az adóhatóság azt javasolta, hogy a szülők vegyék el a gyerekek édességeinek 33 százalékát.

Az ötlet gyorsan hatalmas felháborodást váltott ki, különösen a politikai ellenzék részéről, akik ezt kihasználva kezdték bírálni a kormány adópolitikáját. Voltak ellenzéki politikusok, akik egyenesen „halloween grincsének" nevezték az adóhivatalt.

Az új-zélandi adóhivatal szerint jó ötlet lehet megadóztatni a gyerekek édességeit Forrás: NurPhoto via AFP/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

A botrány kirobbanása után az adóhatóság szóvivője közleményben igyekezett finomítani az üzeneten. Közölte, a bejegyzést „könnyednek" szánták, amely illeszkedik a halloween szellemiségéhez.

A szóvivő hozzátette, a negatív visszajelzések után végül úgy döntöttek, törlik a tweetet, és elnézést kérnek, ha bárki számára sértő volt.

Voltak azonban olyan szülői blogok, ahol többen is jó ötletnek találták az édességadót, ám feltehetően nem a felelősségre nevelés miatt. Sokkal inkább azért, mert így a szülők is hozzájuthatnak némi ingyen édességhez az ünnep alkalmából.

Ezt támasztja alá a YouGov 2019-es kutatása, amely arra jutott, hogy

a szülők 74 százaléka bevallottan megeszi a gyerekek édességeinek egy részét,

17 százalék pedig több mint a felét.

A közelmúltba tekintve talán nem túlzás a kijelentés, hogy ez rövid időn belül már a második adóbotrány, ami borzolja az új-zélandiak kedélyeit. Ahogy az Orgio megírta, nemrég a haszonállatok metángáz kibocsátására - azaz a böfögésre és a szellentésre - kivetni tervezett adó miatt alakult ki óriási, gazdatüntetésekbe torkolló elégedetlenség.