Újabb hatalmas konténerhajó futott zátonyra, újra káosz jöhet az ellátási láncban

Maersk
03 February 2022, Lower Saxony, Wangerooge: The "Mumbai Maersk" lies surrounded by tugs in the North Sea. The 400-meter container ship got stuck on Wednesday evening about six kilometers north of the East Frisian island of Wangerooge. It was on its way from Rotterdam to Bremerhaven. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Mumbai Maersk, a gigantikus konténerhajó az Északi-tengeren egy népszerű turisztikai szigethez közel zátonyra futott. A részleteket a gCaptain szakportál tette közzé.
Vágólapra másolva!

A 400 méter hosszú óriáshajó a Németországhoz tartozó Wangerooge szigetnél, Bremerhaven közelében feneklett meg. A hírt a Maersk dán konténerszállító társaság is megerősítette, a mentési munkálatok jelenleg is tartanak.

A jelentések szerint a legénység biztonságban van, nem került szennyező anyag az Északi-tengerbe, és nincs jele hajótest sérülésének sem.

A fedélzeten utazó 30 ember közül senki sem sérült meg.

A Mumbai Maersk Rotterdamból Bremerhavenbe tartott, amikor helyi idő szerint szerda este 23:05 körül a németországi Weser folyóhoz közeledve zátonyra futott - közölte a Havariekommando német tengeri vészhelyzeti ügynökség.

A "Mumbai Maersk" óriáshajó Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sina Schuldt

A Maersk vállalat közleményt adott ki a balesetről:

„Megerősíthetjük, hogy február 2-án, közép-európai idő szerint 23:00 óra körül a Mumbai Maersk a németországi Bremerhaven előtt zátonyra futott. A személyzet minden tagja biztonságban van, nincs szennyezés és nincs jele a hajótest sérülésének.

Az Ázsiából érkező hajó a rotterdami kikötőben állt meg utoljára, mielőtt Bremerhaven előtt zátonyra futott. A hajóról még nem rakodtak ki, ezért a Bremerhavenbe és a skandináv országokba szánt rakomány továbbra is a fedélzeten van.

A hajó kiszabadítására tett első kísérlet sikertelen volt. További vontatóhajókat vetettek be, és a következő dagálykor, február 3-án éjfél körül újabb kísérletet tettek, a hírek szerint ezúttal is sikertelenül. Csütörtök délelőtt már két vontatót is bevetettek, hogy kimentsék a Mumbai-t szorult helyzetéből, azonban a hajó ezúttal sem mozdult semerre.

A Mumbai Maersk a helyzetet ismerő forrás szerint 7.380 konténert szállít.

A Havariekommando-tól kapott információk szerint két speciális mentőhajó, az Union Sovereign és az Union Manta már úton vannak a helyszínre.

A Fríz-szigetek (más néven Watt-szigetek) szigetcsoportjához tartozó németországi Wangerooge szigetének lakosai félnek, hogy ezzel a hajóval megismétlődik a 2019-es MSC Zoe-katasztrófa. Ez a hajó 342 rakományát veszítette el a viharos időjárás során. Ez az eset környezeti katasztrófát okozott a turizmusra támaszkodó szigetlánc lakóinak.