Meglepő hatással volt idén a világjárvány a Boxing Day-re

Boxing Day, hagyomány, 2021, UK, Egyesült Királyság
LONDON, ENGLAND - DECEMBER 26: Boxing Day sales shoppers in Oxford Street in London, UK on Sunday, Dec. 26, 2021. Hasan Esen / Anadolu Agency (Photo by Hasan Esen / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A karácsony sokak örömére nem egynapos ünnep, nem ér véget az ajándékozással és az ebéddel / vacsorával. Kultúránként változik az is, hogy hol melyik nap tekinthető a karácsony napjának. Van, ahol december 24-én koraeste a Kisjézus hozza a karácsonyfával együtt az ajándékokat, máshol december 25-én reggel a Mikulás. Az angolszász tradíció szerint az ünnep záróakkordja a Boxing Day. Cikkünkben felfedjük mit is takar ez a különleges nap pontosan, és milyen szenzációk köthetők hozzá idén.
Vágólapra másolva!

A Boxing Day (nem hivatalos fordításban a „dobozolás napja"), amely mindig december 26-ra esik, hivatalos ünnep számos európai országban, az Egyesült Királyságban és a korábbi brit gyarmatokon is (Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában).

Ha a Boxing Day hétvégére esik az azt követő hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánítják az angolszász területeken

– hazánkban azonban nem.

A Boxing Day Ausztráliában Forrás: Getty Images/Diego Fedele

A napnak vallási vonatkozásai is vannak, Írországban és Spanyolország katalán régiójában Szent István napjaként ünneplik, egy diakónus tiszteletére, aki az első keresztény mártír lett, amikor Kr. u. 36-ban halálra kövezték. Írországban néha Ökörszem napnak is nevezik, amelyet régebben azzal a hagyománnyal ünnepeltek, hogy levadásztak és megöltek egy ilyen kismadarat, rúdhoz kötözték, majd házról házra járva elénekelték az "Ökörszem Dalt".

Dél-Afrika 1994-ben átnevezte az ünnepet "Jóakarat napjára", hogy "megszakítsa a gyarmati múlthoz való kötődést".

Kezdjük a legelején...

Számos legendás történet kering arról, hogyan is kezdődött a Boxing Day megünneplése. Egyesek szerint az elnevezés a brit arisztokrácia azon szokásából ered, hogy karácsony másnapján, miután a saját ünnepük véget ért, és az egyszerű alkalmazottak végre szabadnapot kaptak, egy kis dobozkában karácsonyi bónuszt kaptak egész éves munkájuk jutalmául. Más források szerint a középkorban a jómódúak miután jól belaktak karácsony másnapján az ünnepi ebéddel, a maradékot dobozokba tették és a szolgáiknak adták.

Egy másik népszerű feltevés a karácsonyi időszak jótékonysági adományozás hagyományához kötődik,

ugyanis ezen a napon a tehetősebbek élelmiszerrel teli dobozokat adtak a kevésbé szerencséseknek, a templomok pedig adománygyűjtő dobozokat helyeztek ki a szegények számára.

Egy másik elmélet a 10. században élt csehországi hercegről szól: a történet szerint a herceg karácsony másnapján éppen a földjeit ellenőrizte, amikor észrevett egy szegény embert, aki a hóviharban tűzifát próbált gyűjteni. Ez a herceget annyira meghatotta, hogy egy ládányi bort és élelmiszert vitt a férfi házához.

Néhány európai országban - például Magyarországon, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában - a Boxing Day csupán a karácsony második napja, amikor a pihenés jegyében összejön a tágabb rokonság.

Ez történik a Boxing Day napján – országos körkép

A „dobozolós nap" ma már a legtöbb országban a vásárlás újabb kaotikus napja, a Black Friday kvázi folytatása,

óriási kedvezményekkel, árengedményekkel, leárazásokkal. Ekkor szokták az emberek becserélni a rosszul kiválasztott ajándékokat is (nem megfelelő méretű pulóver, nadrág, zokni, több példányban kapott könyv, CD, DVD). Ezen a napon senki ne számítson arra, hogy hamar végez, az üzletekben ilyenkor ugyanis mindig hatalmas a tumultus.

Kanadában ez az ünnep a Munka Törvénykönyvében is szerepel, általában ilyenkor itt is jelentős leárazások vannak a boltokban, így sokan vásárlással töltik ezt a napot. Azonban a különböző tartományokban eltérő módon tartják számon. Például Québecben hivatalosan nem munkaszüneti nap, és Albertban illetve British Columbiában sem hivatalos ünnep.
Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon ez a nap a sportról is szól. Az emberek foci, rögbi vagy krikett meccseket néznek, az aktívabbak pedig űzik is ezen sportok valamelyikét.

Írországban december 26-a Szent István napja. A régi hagyomány szerint ezen a napon az emberek jelmezbe bújnak, mások pedig egy mű ökörszem madarat vonultatnak fel egy feldíszített rúd tetején. A legenda szerint egy ilyen madár egyszer elárulta az ír katonákat, a felvonulás ennek emlékeztetője.

A Bahamákon a Boxing Day a Junkanoo kezdete. Ez egy egyhetes fesztivál, amely újév napjáig tart. A Boxing Dayhez hasonlóan a Junkanoo elnevezés eredetét illetően sincs egyetértés. Úgy vélik azonban, hogy az ünnep a 18. században kezdődött, amikor még rabszolgaság volt itt. Karácsony után az embereket rövid időre felmentették a kényszermunka alól, és ezt az időt az afrikai hagyományok megünneplésére használták fel. Általában a Bahamák szigetein utcabálokkal és zenével tarkított felvonulásokat tartanak. Az emberek pedig vicces jelmezekbe és maszkokba öltöznek.

A Boxing Day hagyományai

A karácsony napja ma már futballmentes zóna, de ez nem volt mindig így.A televízió előtti időkben december 25-én számos helyszínen zajlottak a mérkőzések, a rajongók pedig az ünnepi étkezés után sapkát és kesztyűt húztak, hogy az Egyesült Királyság különböző pontjain focimeccset nézzenek. Az 1950-es években azonban megváltozott a karácsonyi sportoláshoz való hozzáállás.

Az utolsó karácsonyi labdarúgó-mérkőzésre 1957-ben került sor.

Pulykás szendvicsek

Sok ember számára a Boxing Day valójában csak egy dolgot jelent - a maradékok elfogyasztását. A nagy sütések-főzések után, karácsony másnapján, a lakomák fáradalmait kipihenve, a maradékokat fogyasztják el.

A következő oldalon bemutatjuk idén hogy telt a Boxing Day, kérjük lapozzon!