Hatalmas károkat okoznak a hackerek a gazdaságnak

kibertámadás, globális, sandy, veszteség, llyod
Nem egyszerűen kinyitná, hanem feltörné a globális pénztárcát a digitális Sandy
Vágólapra másolva!
A Microsoft kiberbiztonsági szakértői arra figyelmeztettek, hogy a hackerek előszeretettel veszik célba a globális technológiai ellátási láncot. Idén május óta mintegy 140 viszonteladót és technológiai szolgáltatót értek zsarolóvírusos (ransomware) támadások.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint rövidesen a zsarolóprogramok válhatnak az üzleti élet egyik legnagyobb kiberfenyegetésévé. A zsarolási technikák megnövekedett hatékonysága és a terjesztési csatornák szélesebb köre miatt a becslések szerint indén már több százmillió dollár kötött ki a számítógépes bűnözők számláin.

A zsarolóvírus (ransomware) egy kártékony szoftver

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet meghatározása szerint a zsarolóvírusok célja, hogy valamilyen módon „túszul ejtsék" a felhasználók informatikai eszközein tárolt adatokat, amelyeket csak váltságdíj megfizetése esetén tesznek újra elérhetővé. Az ilyen típusú károkozók néhány közös jellemzője, hogy:

  • titkosítják az állományokat;
  • zsaroló üzenet jelenítenek meg;
  • határidőt szabnak a váltságdíj kifizetésére;
  • törlik az állományok egy részét és az idő múlásával egyre több állományt tesznek végleg visszaállíthatatlanná.

A leggyakoribb fertőzési módok között szerepel a kéretlen e-mail üzenetek káros csatolmányával, valamint káros weboldalak útján történő fertőződés.

Rövidesen a zsarolóprogramok válhatnak az üzleti élet egyik legnagyobb kiberfenyegetésévé. Forrás: Pcworld.com

A zsarolóvírusos incidensek növekvő száma az ellátási láncokhoz kapcsolódó cégek esetében aggasztó tendencia, és egyben jelzés is arra, hogy ezek a bandák milyen irányt fognak követni a jövőben.

Az Origo is beszámolt az elmúlt évek egyik legnagyobb zsarolóvírus-támadásáról, amelyben a világ legnagyobb gazdaságával bíró országa, az USA egyik legfontosabb olajipari infrastruktúráját kényszerítette térdre egy hekkercsoport.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb magánkézben lévő kőolajvezetékét, a Colonial Pipelinet érte a kibertámadás, amely következményeit az üzemanyagárak szárnyalása és több helyen az üzemanyag hiánya miatt az egész keleti parton megsínylette az amerikai lakosság,

sőt, néhány nap elég volt arra, hogy a támadás hatásai a globális olajkereskedelemben is érződjenek.