Tizenhat év után újra recesszióra van kilátás Franciaországban

Vágólapra másolva!
Rosszak Franciaország kilátásai. Az idei utolsó negyedévben és 2009 első három hónapjában vissza fog esni a gazdaság teljesítménye - derül ki a francia statisztikai hivatal legfrisebb prognózisából. Ahhoz, hogy éves szinten ne legyen csökkenés, az év második felében bő 1 százalékos növekedésre lenne szükség, erre azonban nem sok esély van. A francia kormány ugyanakkor optimista, a gazdaságösztönző lépések miatt 0,2-0,5 százalékos bővülést vár.
Vágólapra másolva!

A francia gazdaság recesszióba süllyed, erre tizenhat esztendeje nem volt példa. Az idei harmadik negyedévben még 0,1 százalékos volt a bővülés, de a negyedik negyedévben a GDP 0,8, a jövő év első három hónapjában pedig 0,4 százalékos visszaesésével számol a francia statisztikai hivatal friss előrejelzése.

A kormány december elején meghirdetett, 26 milliárd eurós gazdaságösztönző programja legkorábban a jövő év második negyedében éreztetheti hatását, de még akkor is 0,1 százalékos visszaesés várható. Elképzelhető, hogy jövőre évi átlagban is csökkenni fog a gazdasági teljesítmény. A prognózis alapján jövőre a harmadik és negyedik negyedévben legalább 1,4-1,4 százalékos növekedés kellene ahhoz, hogy éves szinte stagnáljon a francia gazdaság. Ez azonban jelenleg nagyon valószínűtlennek tűnik.

A francia kormány egyelőre 0,2-0,5 százalék közötti évi átlagos GDP-növekedést jelez előre 2009-re, mondván a azdaságösztönző intézkedések 0,6-1 százalékpont között növelhetik az eredményt, és így elkerülhető a visszaesés.