Átláthatóbbak lesznek a lakáshitelek

Vágólapra másolva!
Az uniós tagsággal párhuzamosan a lakás célú hiteleknél is kell majd teljes hiteldíj mutatót közölniük a bankoknak, ha a parlament megszavazza az erre vonatkozó javaslatot. Az indítvány indoklása szerint a változás megkönnyíti majd, hogy az ügyfelek eligazodjanak az ajánlatok között. A hitelintézetek eddigi tapasztalatai ezzel együtt azt mutatják, hogy a lakáshiteleket felvevők inkább a futamidőhöz rendelt törlesztőrészletek alapján választanak a különböző konstrukciókból - írja a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

A befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos javaslatcsomag tartalmazza azt a passzust, amelynek alapján jövő év közepétől kötelezővé válna a teljes hiteldíj mutató (THM) alkalmazása a lakáskölcsönök esetében is.

Lakáshitel - keresőhttp://origo.eco.hu/bank/hitel/hitel.phpSzigorítaná a befektetővédelmet a pénzügyi tárca/uzletinegyed/befektetes/20031105abefektetok.html

A javaslatcsomag elé illesztett indoklás szerint ma általános jelenség, hogy a hitelintézetek különböző jogcímeken különféle költségeket számítanak fel ügyfeleiknek a lakáshiteleknél: ezek változatossága, a felszámítás időpontja szerint meglévő különbségek nagyon megnehezítik az ügyfeleknek, hogy a különböző bankok hiteleit összehasonlítva, megalapozottan dönthessék el, mely intézményektől kívánnak kölcsönt igénybe venni. A kaotikus helyzet kiküszöbölése érdekében javasolják tehát, hogy a fogyasztási hitelekhez hasonlóan a lakás célú kölcsönöknél is számítsák ki, a szerződésben, illetve a hirdetményekben is tegyék közzé a bankok a THM-et.

Szlovák falvak épülhetnek Burgenlandbanhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-19&d=2003-11-19&r=&c=4EU-egyenleg: kétszer több pénz jön, mint megyhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-19&d=2003-11-19&r=&c=6Rejtélyes Commerzbank-vevőhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-19&d=2003-11-19&r=&c=65A "Sztálin-arcú kapitalizmus" moszkvai forgatókönyvehttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-19&d=2003-11-19&r=&c=68

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem árul el részleteket a THM bevezetéséről: a végrehajtás menetét még most dolgozzák ki a tárcánál. A Magyar Bankszövetség időközben elküldte - a tagbankok véleményét tükröző - állásfoglalását a pénzügyi tárcának a befektetők és betétesek védelmével kapcsolatos javaslatcsomagról: ebben vélhetően a THM bevezetéséről is kifejtette álláspontját a szervezet. A bankszövetség véleménye egyelőre nem publikus, a tervezett módosításokról - és az általuk javasolt változtatásokról - a következő napokban egyeztetnek a minisztériummal.

Ingatlan/uzletinegyed/ingatlan/index.htmlAz [origo] rovata

Szép Péter, a Postabank cégvezető igazgatója a napokban úgy nyilatkozott: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakáshitelekért folyamodó ügyfelek leginkább a hitel futamidejéhez rendelt törlesztőrészlet nagyságát veszik figyelembe az adott konstrukció kiválasztásakor. Ennek tükrében - tette hozzá - nem biztos, hogy a THM meghatározó szemponttá válik a bankválasztás során. Szép úgy vélekedett: a THM-et - ha valóban előírják - természetesen kiszámítják majd a bankok, ám hasznos lenne, ha konkrétan szabályoznák a feltüntetés módját is. Nem mindegy ugyanis - érvelt -, hogy a hirdetésekben és hirdetményekben mekkora hangsúllyal szerepel majd az újabb támpontot jelentő számadat, és fontos az is, hogy minden szereplő hasonló méretben és helyen tüntesse majd fel - írja a Világgazdaság.