Vágólapra másolva!
Hibás a jövő évi költségvetés - hívta fel a figyelmet Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke tegnap. Mindeddig nem fordult elő, hogy egy törvényjavaslaton belül két, eltérő GDP-adat is szerepelt volna.
Vágólapra másolva!

A kormány által beterjesztett 2004-es költségvetési törvényjavaslat így készült: az államháztartás GDP-arányos egyenlegeinek meghatározásához, a 2003. évre vonatkozóan 18 510 milliárd forintos nominális GDP-t szerepeltet, ám ugyanez az adat a gazdasági fejlődés főbb jellemzőinek táblázatában már 18 650- 18 750 milliárdra duzzad. Ezek után - fogalmazott Varga - kétségeink vannak, mennyire lehetnek hitelesek a kormány által leírt számok. Az ülésen megjelenő Várfalvi István költségvetésért felelős helyettes államtitkár érdemben nem reagált az elnök felvetésére.

Jövő nyártól jön a Fischer Airhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-06&d=2003-11-06&r=&c=61Jukosz-licencek veszélybenhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-06&d=2003-11-06&r=&c=3Milliárdos kispesti ingatlanügyhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-06&d=2003-11-06&r=&c=19Az agrárium kapott piros lapothttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-11-06&d=2003-11-06&r=&c=46

A bizottság egyébként rekordidő, alig három óra alatt végzett a 2004-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok megtárgyalásával. Tette mindezt annak ellenére, hogy az idén minden korábbinál több, 1748 módosítás érkezett a büdzsé tervezetéhez. A képviselők úgy döntöttek: nem folytatnak érdemi vitát minden egyes módosítóról, hanem hat csoportba osztották fel azokat, így elegendő volt néhány szavazás. Ezzel többnapi vitát spóroltak meg. Mindkét fél úgy ítélte meg: értelmetlen lenne a plenáris ülést megelőzően többnapi vitával lassítani a költségvetési folyamatot.

A testület végül a 21, a költségvetési bizottság által előterjesztett módosító javaslatot, illetve a kormány által is helyeselt további 40 módosító javaslatot támogatta, de további vitára alkalmasnak találta a többi módosítást is.

Az idei meglepetést szolgáltató, mintegy 1400 Fidesz-javaslaton a képviselők egyetlen szavazással túljutottak. Kovács Tibor, a testület szocialista alelnöke azonban kifejtette: a kormányoldal nem utasítja el egyértelműen a fideszes javaslatokat. Arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a módosító javaslatok közül válasszák ki és a következő napokban ismertessék meg a szocialistákkal azokat, amelyek beleilleszthetők a kormányzati elképzelésekbe, és forrásaik is előteremthetők.

Az 1400 módosítás egyébként két csoportra osztható: az úgynevezett tükörcsomag azon javaslatokat foglalja össze, amelyek a jelenlegi kormánypártok választási ígéretei között szerepeltek. A többi javaslat a legnagyobb ellenzéki párt saját ötlete, ezek további 370 milliárddal növelnék a tervezett hiányt. Ezek három területet céloznak: a versenyképesség, a beruházásösztönzés javítását és az önkormányzati támogatások növelését. Forrásként a Fidesz a minisztériumi bürokrácia költségeinek további csökkentését, illetve az alultervezett inflációt jelölte meg.