Háborús állapot a piacokon

Vágólapra másolva!
Drágul az olaj és az arany, olcsóbbodnak a részvények és esik a dollár árfolyama hétfő délelőtt, miután a piacok egyre hosszabb háborúra számítanak.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára májusi szállításra hétfőn fél tízkor 42 centes drágulás után 26,77 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Az amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta 31 centtel, 30,47 dollárra drágult a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében. Az iraki háborún túl az is drágította az olajat, hogy törzsi villongások miatt Nigéria napi olajtermelése 1,4 millió hordóra csökkent a szokásos 2,2 millióról.

A dollár árfolyama 10 napos mélypontjára süllyedt az euróhoz lépest: hétfő reggel Londonban 1,0856 dollárt adtak egy euróért a péntek esti 1,0786 után.

AZ [origo] Irak-oldala/irak/index.html

A kereskedés kezdete után negyven perccel mind a londoni, mind pedig a frankfurti börze irányadó mutatója csökkent: az FTSE-100 index értéke 85,7. a DAX-30-é pedig 71,01 ponttal mérséklődött. A budapesti tőzsde BUX indexe 1,37 százalékkal esett e kereskedés első negyven percében.

Hétfőn fél tízkor az arany unciánként 335,00 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 3,60 dollárral drágább a péntek délutáni árnál.