Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A cár és a balerina szerelme bőszíti az ortodoxokat

Alekszej Ucsityel filmje a Matilda
3210711 10/11/2017 Film director Alexei Uchitel during a press screening of his film Matilda at the Rossiya Segodnya International Multimedia Press Center. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Megerősítették a biztonsági intézkedéseket az oroszországi mozikban a Matilda című film bemutatója alkalmából - közölte a moszkvai premier előtt az egyik legnagyobb orosz filmforgalmazó.
Vágólapra másolva!

Alekszej Ucsityel rendező filmje, amely az utolsó orosz cár, II. Miklós és Matilda Kseszinszkaja balerina szerelmi románcáról szól, iváltotta a hagyománytisztelő ortodoxok haragját. A film ellenzői szerint a Matilda "méltatlan" képet fest az 1918-ban a bolsevikok által kivégzett és az ortodoxok által vértanúként tisztelt cárról.

- mondta újságíróknak Alekszej Rjazancev, a Karo Premiere filmforgalmazó cég igazgatója.

- tette hozzá Rjazancev.

A legnagyobb orosz filmszínházak biztonsági okokra hivatkozva szeptemberben lemondtak a Matilda vetítéséről. Alekszej Ucsityel rendező felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy gondoskodjanak a filmjét vetítő mozik biztonságáról.

Alekszej Ucsityel a Matilda című film egyik sajtótájékoztatóján Forrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Ortodoxok kis csoportja, kezükben az orosz ortodox egyház által szentté avatott II. Miklóst ábrázoló szentképekkel csendben gyülekeztek kedd este a szentpétervári Marijinszkij színház előtt, ahol a film premierjét tartották.

- mondta az egyik tüntető, Vlagyimir Vasziljev.

Négy embert - közöttük egy ultraortodox aktivistát - őrizetbe vettek szeptemberben, azzal a gyanúval, hogy felgyújtottak egy autót a rendező ügyvédjének háza előtt. Előzőleg Molotov-koktélt dobtak Ucsityel szentpétervári filmstúdiójába és egy jekatyerinburgi moziba. Ebben az uráli városban végezték ki a cárt és a családját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről